Fortis heeft het grootste financieringsprobleem

Het bod dat het consortium onder leiding van Royal Bank of Scotland (RBS) op ABN Amro heeft uitgebracht, vertoont een financieringsgat van 28 miljard euro. Een deel van de aantrekkingskracht van het bod van RBS, Santander en Fortis is dat 70 procent van het bedrag van 72 miljard euro in contanten zal worden voldaan. Maar hoe wil het consortium aan de benodigde 50 miljard komen?

ABN Amro is geen luchthaven of supermarkt die kan worden volgepompt met geleend geld. De drie partners hebben tot nu toe gezwegen over hoe zij het gat denken te vullen. Maar het antwoord zou kunnen luiden dat ze van plan zijn enorme claimemissies te lanceren.

Momenteel beschikken alle vier de banken over een redelijk gezonde verhouding tussen kapitaal en bezittingen, uiteenlopend van 7,1 procent voor Fortis tot 8,45 procent voor ABN Amro, en gemiddeld voor de vier banken 7,6 procent.

Er bestaat geen harde vuistregel die zegt tot waar je kunt gaan, maar de grens ligt rond de 6 procent. Daar onder zouden financiële toezichthouders nerveus kunnen worden. Als we uitgaan van dat percentage, is er dus voor 1,6 procentpunt ‘overtollig kapitaal’, zo’n 22 miljard euro. Blijft er dus een gat van 28 miljard euro over.

De drie bieders hebben niet gedetailleerd uiteengezet wie welk deel van ABN Amro zou verwerven en hoeveel ze daarvoor zouden betalen. Maar het ligt voor de hand om te veronderstellen dat RBS de Amerikaanse en Aziatische activiteiten zou krijgen. Dat zou de bank 27 miljard euro kunnen kosten. In dat geval zou RBS geen enkele moeite hebben haar eigen deel van de transactie te financieren. De 30 procent van het bod die uit aandelen bestaat (ofwel 22 miljard euro), komt immers geheel voor rekening van RBS. De resterende 5 miljard euro kan de bank wel opbrengen.

Maar bij Santander liggen de zaken anders. De Spaanse bank wil waarschijnlijk de Latijns-Amerikaanse en Italiaanse bezittingen van ABN Amro inlijven. Daar zou een prijskaartje van 21 miljard euro aan kunnen hangen. De bank heeft waarschijnlijk zo’n 5 miljard euro aan ‘overtollig kapitaal’. Dan is er nog steeds een groot gat te vullen, maar Santander is tenminste een grote bank met een marktwaarde van 84 miljard euro.

Verhoudingsgewijs zou Fortis dus voor het grootste financieringsprobleem kunnen komen te staan. De bank is immers veel kleiner dan RBS en Santander, en heeft zwakkere financiële ratio’s. Naar verwachting zal Fortis de Nederlandse activiteiten van ABN Amro krijgen. Die kosten zo’n 24 miljard euro. Het financieren daarvan kan, gezien Fortis’ marktwaarde van 45 miljard euro, nog wel eens een probleem worden.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld