Filosofische actiethriller

Next is een actiethriller in filosofiesaus. Nicolas Cage speelt een helderziende die zijn gave heeft vermomd als goedkope act in Las Vegas. Hij kan twee minuten vooruit in zijn eigen toekomst kijken. Zo weet hij voortdurend wat hij vooral niet moet doen. Zo kan hij indien noodzakelijk aan de politie ontsnappen. En zo kan hij de vrouw van zijn leven krijgen. Als hij in een bar opstaat met een overduidelijke versiertruc en zij wijst hem af, dan past hij die truc twee minuten later toch gewoon niet toe. Net zolang tot hij wel succes heeft. Van alle mogelijke intelligente gedachten over dit thema - die een film als Memento zo prikkelend maakte - is er in Next maar eentje gekozen en die wordt nog niet eens interessant uitgewerkt: als je naar de toekomst kijkt verandert -ie, en dat verandert alles. Het meest intrigerende idee in de film is de reden dat Cage`s personage niet voor de politie wil werken, zelfs niet als Californië wordt bedreigd door een plutoniumaanval. Als hij nu meewerkt en succes heeft, zal de politie hem namelijk nooit meer laten gaan.

Bas Blokker

NEXT

Regie: Lee Tamahori. Met: Nicolas Cage, Jessica Biel, Julianne Moore. In: 75 bioscopen