Einde aan bloei Spaans vastgoed na koersval

Forse koersdalingen van Spaanse vastgoedfondsen lijken het einde te markeren van vijftien jaar ongekende bloei op de Spaanse huizenmarkt.

Dinsdag daalden de koersen van veel vastgoedfondsen met meer dan 10 procent. Op het dieptepunt van de markt bevonden de fondsen zich zelfs in een vrije val en werden dalingen tot 30 procent genoteerd. De Ibex beursindex van de 35 grootste ondernemingen sloot de dag af met een daling van 2,7 procent.

De koersen wisten gisteren nauwelijks op te krabbelen. De index herstelde zich amper met 0,3 procent.

Een dergelijke koersdaling werd al gevreesd, omdat de Spaanse vastgoedmarkt fundamenteel is overgewaardeerd. Volgens de Spaanse centrale bank zijn huizen zeker 30 procent overgewaardeerd. In tien jaar tijd werd onroerend goed zeker drie keer zoveel waard. Met een productie van jaarlijks 600.000 of meer woningen (800.000 in 2006) bouwde Spanje bovendien meer dan Frankrijk, Duitsland en Engeland bij elkaar. Stijgende hypotheekrente, groeiende leegstand en dalende huizenprijzen hebben de spanningen in de markt de afgelopen jaren doen toenemen.

De algemene verkooppaniek werd in gang gezet door de aanhoudende problemen rond het Valenciaanse vastgoedfonds Astroc. Astroc duikelde de afgelopen week 70 procent in koerswaarde na berichten over mogelijk gemanipuleerde boekwinsten over het afgelopen jaar. Het vastgoedfonds maakte sinds de introductie twee jaar geleden naam door zijn waarde te vertienvoudigen.

In het kielzog van de vastgoedfondsen kregen ook de Spaanse bouwers en banken gisteren flinke klappen. Beleggers vrezen dat het afgelopen is met de ongekende bouwactiviteiten in Spanje. Ook de hypotheekmarkt kan in de problemen raken.