Eén avond waan je je een echte zigeuner

Op camping het Boheems Paradijs in Drenthe staan elf gerestaureerde woonwagens.

De bedstee in de Ierse wagen is verslavend comfortabel: ,,We zijn er niet uitgekomen.”

De Ierse woonwagen (Foto Leendert Kik) Kik, Leendert

„Als Vinex-bewoner aangekomen, maar opgestaan als ‘echte’ Roma. Ik heb vandaag besloten om ook mijn baard te laten staan.”

Bij binnenkomst in de Ierse wagen van minicamping Boheems Paradijs valt je oog al snel op het logboek dat midden in de wagen op een tafel ligt. De reacties die eerdere gasten erin hebben achtergelaten zijn allemaal even positief. „De negatieve scheuren we eruit”, grapt campingeigenaar Bert Strijtveen. Hij herinnert zich één gast die zich niet thuis voelde: een vrouw, die de overnachting van haar dochter cadeau had gekregen. „Ze vertelde dat ze echt een stadsmens was, ze hield van winkelen en van drukte. Tja, dat vind je hier niet.”

Het Boheems Paradijs ligt in het Zuid-Oosten van Drenthe, in het dorpje Den Hool, waar niet meer dan tien, voornamelijk rietgedekte boerderijen staan. Als je er binnenrijdt, trekt een fleurig welkomstbord de aandacht: ‘Boheems Paradijs. Romantisch overnachten in authentieke woonwagens’. Dat vraagt om een uitgebreide test. De keuze uit elf woonwagens is snel gemaakt. De Ierse wagen wordt het, een rond model voor twee personen. Kronkelpaden van houtsnippers door de grasvlakte leiden naar een rood trapje dat uitkomt op de smalle, lage openslaande deuren van de wagen.

Het achterste deel van de wagen wordt gevormd door de bedstee, die met oudroze gordijnen is afgescheiden van het zitgedeelte. Met dat ‘romantisch overnachten’ komt het dus wel goed. Dat de bedstee een succesnummer is, blijkt ook wel uit de reacties in het logboek. „Wij weten geen leuke activiteiten in de buurt”, schrijft een stel. „De reden: we zijn de bedstee niet uit gekomen.”

Tien jaar geleden werd eigenaar Bert Strijtveen besmet met het ‘woonwagenvirus’, toen hij zijn eerste woonwagen aanschafte. Er volgden er meer, en Strijtveen bouwde zijn weiland om tot camping en zijn schuur tot toiletgebouw en winterstalling voor de woonwagens. In 2005 kon het Boheems Paradijs worden geopend. De wagens op het terrein werden vroeger gebruikt door woonwagenbewoners, circusmensen en zigeuners. De meeste wagens hebben Strijtveen en zijn partner Alice Lollinga zelf gerestaureerd en ingericht met spullen van rommelmarkten, kringloopwinkels en internet. In de Ierse wagen is te zien met hoeveel oog voor detail dat is gebeurd. Oude foto’s van woonwagenbewoners, schilderijen, lampjes: het maakt dat je je in vroeger tijden waant.

Als alle spulletjes zijn bekeken en de longen vol zijn van de boerenbuitenlucht, is het tijd om tot rust te komen en te genieten van dit bijzondere stukje Nederland. „Wie heeft als kind niet eens gedroomd van een zwerversbestaan”, lezen we in het logboek. „In deze wagens droom je verder, nu als volwassen kinderen.”

De bedstee blijkt inderdaad prima te bevallen. Jammer dat het alweer zo snel ochtend is. Hoe heerlijk het ook is om door lieflijke vogelgeluiden gewekt te worden, het drukt je wel met de neus op het feit dat het tijdelijke zigeunerbestaan voorbij is. Terug naar de hectiek van de Randstad.

Lees meer over Boheems Paradijs op www.boheemsparadijs.nl