Duitsland

Geschilderde kinderen Ook in Duitsland wordt wat afgetobd over opvoeding en kinderopvang. Kinderen zijn de toekomst. Een mooie tentoonstelling in Frankfurt gaat over onze kijk op kleintjes: Die Entdeckung der Kindheit laat kinderen op schilderijen zien. Nou ja, kinderen… Ooit werden ze nog afgebeeld als miniatuurvolwassenen. Pas toen de filosoof Rousseau een natuurlijke ontwikkeling van het kind bepleitten gingen de geschilderde kinderen meer op kinderen lijken. Kijk maar naar doeken van Britten als Reynolds, Raeburn of Thomas Lawrence: daarop poseert het grut niet meer met stijve gebaartjes, nee, het dolt lekker rond, het mag weer spelen en vies worden en ondeugend kijken.

T/m 15 juli Städel Museum, Schaumainkai 63, Frankfurt/M. Di, vr-zo 10-18u, wo + do 10-21u. Inl: 0049-69605 0 98-0 & www.staedelmuseum.de

Daddy Cool In 2008 moet er een complete amusementswijk zijn verrezen. Nu is het nog een stuk braakland. Daar, vlakbij het Berlijnse Ostbahnhof, staat en tentenkamp. Binnenin de grootste tent speelt de musical Daddy Cool. De hit van Frank Farian trok in Londen bijna een kwart miljoen bezoekers en nu viert hij z’n Duitse première. Daddy Cool gaat over een verboden liefde en elkaar op leven en dood bevechtende gangs, met veel voodoo en een beetje seks. En iedereen zingt mee. Songs van Boney M, Milli Vanilli en La Bouche schallen door de speakers: alle creaties van Frank Farian.

T/m onbepaald, Am Ostbahnhof, Berlijn-Mitte. Info: www.eventim.de.

En verder Keulen Musik Triennale, symfonie- en jazzconcerten, opera’s uit Peking & theater, 27 apr t/m 20 mei www.musiktriennale.de; Trickfilm Festival, animatiefilmpjes, t/m 1 mei Stuttgart: www.itfs.de; Radikal Jung, theaterfestival: 9 jonge regisseurs, 28 apr t/m 6 mei Volkstheater, München: www.muenchner-volkstheater.de