Dreamteam VS van filantropen

Twaalf Amerikaanse sporters en oud-sporters die actief zijn voor het goede doel, zijn een samenwerkingsverband begonnen om andere sporters hun voorbeeld op het gebied van liefdadigheid te laten volgen.

De ‘Athletes for Hope’ (AFH) zijn Muhammad Ali (boksen), Lance Armstrong (wielrennen), Andre Agassi (tennis), Mia Hamm (voetbal), Jeff Gordon (autosport), Alonzo Mourning (basketbal), Mario Lemieux (ijshockey), Cal Ripken jr. (honkbal), Warrick Dunn (American football), Tony Hawk (skateboarden), Andrea Jaeger (tennis) en Jackie Joyner-Kersee (atletiek). „We zij allemaal blij dat we dit werk kunnen doen”, zei Armstrong, die de afgelopen jaren met zijn Lance Armstrong Foundation vele miljoenen dollars heeft ingezameld voor onderzoek naar kanker. Hij haalde veel geld binnen met de verkoop van ongeveer 60 miljoen gele plastic polsbandjes, met name tijdens de Ronde van Frankrijk. Armstrong beleefde een wederopstanding als wielrenner nadat hij kanker had gehad. Nadat hij genezen was verklaard, won hij zeven achtereenvolgende keren de Tour (1999-2005). „Andere sporters zouden er in elk geval eens over kunnen nadenken wat ze op het gebied van liefdadigheid kunnen doen”, zei hij in het tv-programma Good Morning America.

De oprichters van Athletes for Hope (www.athletesforhope.org) hebben samen voor hun goede doelen al meer dan een half miljard dollar bijeengebracht.

Achtvoudig grandslamwinnaar Agassi richtte in 1994 een stichting op voor probleemjongeren in Las Vegas. Ali zamelt geld in voor onder meer onderzoek naar de ziekte van Parkinson, waar hij zelf aan lijdt, Dunn zet zich in voor alleenstaande moeders.

www.athletesforhope.com abcnews.go.com/GMA