Den Hamer weg bij filmfestival

Sandra den Hamer vertrekt als directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Den Hamer (47) wordt per 1 september directeur van het Filmmuseum in Amsterdam. Ze volgt Rien Hagen op die met pensioen gaat. Den Hamers vertrek komt onverwacht na haar aantreden in 2004. Naar eigen zeggen is ze een maand geleden benaderd door het Filmmuseum. „Het ging snel. Ze zochten iemand die de komende twee jaar de verhuizing van het museum naar het IJ kon dragen. Na 21 jaar als medewerker bij het IFFR, waarvan drie jaar als directeur is dat een unieke kans.” Voor het vertrek van artistiek directeur Simon Field was Den Hamer zakelijk directeur. Haar vertrek heeft niet te maken met programmering, zegt Den Hamer. „Ik hoefde niet weg. Ik was met alle liefde nog één, twee jaar gebleven.” Over haar opvolging is nog niets bekend. Het bestuur van het IFFR gaat zich intern en extern, ook in het buitenland, oriënteren. (NRC)