Den Hamer van IFFR naar Filmmuseum

Sandra den Hamer vertrekt als directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Ze wordt per 1 september directeur van het Filmmuseum in Amsterdam.

Den Hamer (47) volgt bij het Filmmuseum Rien Hagen op, die met pensioen gaat. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Den Hamers vertrek komt onverwacht snel na haar benoeming tot algemeen directeur in 2004. Naar eigen zeggen is ze een maand geleden benaderd door het Filmmuseum. „Het ging snel. Ze zochten iemand die de komende twee jaar de verhuizing van het museum naar het nieuwe gebouw aan het Amsterdamse IJ kon dragen. Na 21 jaar als medewerker bij het IFFR, waarvan drie jaar als directeur, is dat een unieke kans.”

Den Hamer kwam in 1986 in dienst bij het festival, dat toen nog werd geleid door oprichter Huub Bals. Ze organiseerde er de nieuwe CineMart, een ontmoetingsplaats voor makers met projecten en geldschieters. In 1991 werd ze adjunct-directeur, in 2000 co-directeur naast de Brit Simon Field.

Den Hamer heeft drie festivaledities als enig directeur georganiseerd, maar heeft zich toch altijd moeten verdedigen tegen de kritiek dat ze meer organisator dan filmliefhebber was. „Een denkfout” noemde de voormalig sudent film- en tv-wetenschappen dat in een interview met de Volkskrant in 2004. „Film bepaalt mijn betrokkenheid bij dit festival.”

Bij haar aantreden als enig directeur kregen de programmeurs van het festival een grotere rol. De fictie dat de directeur de enig verantwoordelijke was voor het almaar uitdijende aanbod van film – zo’n zevenhonderd titels bij de laatste editie – werd doorbroken. Voortaan zouden de zeven programmeurs als het ware hun handtekening zetten onder de films die zij hadden geselecteerd voor het festival. Den Hamer zou meer de ‘hoofdredacteur’ van het festival worden dan het ‘verpletterend boegbeeld’, zei toenmalig voorzitter van het bestuur, Hans van Beers bij haar benoeming.

Den Hamers vertrek uit Rotterdam heeft niet te maken met kritiek op programmering, zegt Den Hamer nu. „Ik was met alle liefde nog één, twee jaar gebleven.”

Over haar opvolging is nog niets bekend. Het bestuur van het festival, onder leiding van voorzitter Melle Daamen, gaat zich intern en extern, ook in het buitenland, oriënteren.