Critica van Poetin vraagt Londen asiel

De Russische journaliste Jelena Tregoebova heeft politiek asiel in Groot-Brittannië gevraagd. De zaak kan uitlopen op een nieuwe aanslag op de broze relatie met Rusland; het is mogelijk dat de omstreden Russische oligarch Berezovski, een fel criticus van Poetin, met de zaak te maken heeft.

De Russisch-Britse relatie spiraalt al een jaar van dieptepunt naar dieptepunt. Rusland is woedend dat Londen zijn vijanden niet wil uitleveren, Londen is boos over de recente vergiftiging van de Russische ex-agent Litvinenko.

Oligarch Berezovski bracht onlangs de bijna vergeten Tregoebova weer voor het voetlicht. Na een ondervraging door Russische onderzoekers over de dood van Litvinenko, die op zijn loonlijst stond, verklaarde Berezovski dat hij had geweigerd ‘tien tot twintig’ vragen over zijn zakenprojecten te beantwoorden, waaronder een vraag naar de verblijfplaats van Tregoebova. Dat suggereerde dat de Russen ook op haar jagen.

Tregoebova publiceerde in 2003 het boek ‘Verhalen van een Kremlin-graver’ over Poetin en diens entourage. Ze werd daarna geweerd van staatsmedia, raakte werkloos, er ontplofte een bommetje in haar portiek. Daarna verliet ze Rusland, mogelijk om zich bij de kring van Berezovski aan te sluiten.

Berezovski geniet politiek asiel in Londen nadat hij in 2001 in aanvaring kwam met Poetin. Sindsdien profileert hij zich als strijder voor vrijheid en democratie. Hij financiert radicale oppositie tegen Poetin. De Britse regering waarschuwde eerder dat zijn asielstatus in gevaar komt als hij een gewapende opstand beraamt. Toch verklaarde Berezovski deze maand in The Guardian dat te wensen. Interessant genoeg zond de Russische televisie eerder die week een, naar het heette, afgeluisterd telefoongesprek af waarin een lijfwacht van de Oekraïense president Joesjtsjenko de oligarch verzocht Rusland te provoceren. Berezovski antwoordde ‘erover na te denken’.