Consortium krijgt inzage boeken ABN

ABN Amro heeft de boeken geopend voor het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. De drie krijgen toegang tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie van de Amsterdamse bank.

Na het boekenonderzoek kan het consortium besluiten om het voorlopige bod dat gisteren werd uitgebracht definitief te maken.

Met de stap krijgt het trio dezelfde informatie als het Britse Barclays, de bank die met instemming van ABN Amro maandag een bod uitbracht van 67 miljard euro op de Amsterdamse bank. Het consortium ging daar gisteren overheen en kwam met een indicatief bod van 72 miljard euro.

ABN Amro sprak gisteren met de drie banken en stelde dat zij weinig extra informatie had gekregen over de plannen van de Schotse, Spaanse en Belgisch-Nederlandse instellingen. Het consortium wil ABN Amro na een overname opdelen, iets wat de bank juist wil voorkomen.

De bank gaf vanmiddag tekst en uitleg aan haar aandeelhouders. De overnameperikelen staan officieel niet op de agenda van de aandeelhoudersvergadering, maar beleggers zullen zich waarschijnlijk toch gaan uitspreken hierover.

Beleggers, waaronder de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), zullen de vergadering ook aangrijpen om uitleg te vragen over de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle. Die werd maandag verkocht aan de Bank of America voor 21 miljard dollar (15,4 miljard euro). Het consortium wil ABN Amro echter inclusief LaSalle overnemen en eist dat de verkoop wordt stopgezet. ABN Amro weigert dat vooralsnog. „We zien niet hoe deze verkoop nog gestopt kan worden”, zei bestuurslid Huibert Boumeester vanmorgen in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Bestuursleden van Bank of America zeiden gisteren dat de strikte bewoordingen in het verkoopcontract ontbinding lastig maken. Als de transactie niet doorgaat, moet ABN Amro de Amerikanen een boete betalen van 200 miljoen dollar.

ABN Amro maakte vanmorgen ook bekend dat ze een voorziening van 365 miljoen euro (275 miljoen euro netto) heeft getroffen voor de afwikkeling van een strafrechtelijk onderzoek naar de schending van witwasregels in de VS en het ontduiken van Amerikaanse sancties tegen Iran en Libië. ABN Amro kreeg hiervoor eerder een boete van 67 miljoen euro van de financiële autoriteiten.