Chip met goud herkent eiwitten

Rotterdam. Een chip met gouddeeltjes kan tientallen verschillende eiwitten detecteren en zo bepalen of iemand ziek is. Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Massachusetts en het Georgia Insititute of Technology in Nature Nanotechnology. Meestal worden ziekmakende eiwitten gedetecteerd met een sensor die is voorzien van specifieke receptoren waaraan de eiwitten binden. Die methode is nauwkeurig, maar duur. De Amerikaanse chemici detecteren een patroon dat verschillende goedkopere `goudreceptoren` afgeven. Ze voorzagen die gouddeeltjes van verschillende coatings en van fluorescerende moleculen die opzij worden geduwd als een eiwit met het goud wisselwerkt. Daarbij gaan die moleculen fluoresceren. Uit de gecombineerde signalen van de verschillende gouddeeltjes konden de onderzoekers 53 van 56 verschillende eiwitten correct identificeren.