Chaos Siemens groeit met vertrek topman

De chaos bij het Duitse industriële concern Siemens is compleet. Nadat vorige week president-commissaris Heinrich von Pierer zijn functie had neergelegd, maakte gisteren bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld zijn vertrek bekend. Kleinfeld vertrekt onder druk van een aantal commissarissen en zeer tegen de zin van aandeelhouders. De koers daalde gisteren met bijna 2,50 euro. Een opvolger is er nog niet.

De bestuurscrisis is een direct gevolg van twee corruptieschandalen die het bedrijf al sinds eind vorig jaar in hun greep hebben. De schandalen stammen uit de tijd dat Von Pierer het bedrijf als bestuursvoorzitter leidde. Hij zei weliswaar herhaaldelijk dat hij van de schandalen niets wist, maar was als president-commissaris niet geloofwaardig: hij moest de puinhoop opruimen die onder zijn eigen bewind was ontstaan.

Kleinfeld nam in 2005 het roer van Von Pierer over. Ook Kleinfeld heeft altijd onderstreept dat hij met de schandalen niets van doen had. Onafhankelijke onderzoekers hebben Kleinfelds onschuld bevestigd. Hij had weliswaar een ongelukkige start, maar presenteerde juist dezer dagen goede cijfers. De kwartaalcijfers, dinsdag bekendgemaakt, waren beter dan analisten hadden verwacht.

Desondanks werd hij de afgelopen dagen gericht door commissarissen beschadigd. Kennelijk vond een aantal van hen dat pas écht schoon schip gemaakt kan worden als ook de bestuursvoorzitter vervangen is.

De nieuwe president-commissaris, Gerhard Cromme, en Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, gingen op zoek naar een opvolger voor Kleinfeld. Eerder deze week lekte uit dat ze zaterdagavond met een potentiële opvolger in Berlijn hadden gedineerd. Gisteren wilden de commissarissen geen besluit nemen over een verlenging van het contract voor Kleinfeld, maar een beslissing uitstellen. Kleinfeld hield daarop de eer aan zichzelf en maakte bekend dat hij geen verlenging van zijn contract wil. Hij blijft aan tot eind september.

Cromme heeft daarmee een paar maanden tijd om een opvolger te zoeken. Duitse media noemen voormalig directeur van Volkswagen Wolfgang Bernhard, en de huidige directeur van Linde, producent van industriële gassen, Wolfgang Reitzle. Reitzle zou in eerste instantie hebben gezegd dat hij niet beschikbaar is.

Analisten en aandeelhouders waren kritisch over het vertrek van Kleinfeld. „Ik vind het onbegrijpelijk”, zie Daniela Bergdolt van een belangenvereniging voor beleggers tegen de Financial Times Deutschland. „We weten niet alles wat commissarissen weten”, zei haar collega Klaus Schneider, „maar dit is in elk geval betreurenswaardig.” Analisten wezen op de goede cijfers en maakten zich zorgen over langdurige onrust. Kleinfeld (49) gaf ruim twee jaar leiding aan het internationale concern met 400.000 medewerkers.