Canada mag arrestanten zien

Canada heeft een akkoord bereikt met de autoriteiten in de Afghaanse provincie Kandahar over toegang tot krijgsgevangenen die Canadese ISAF-militairen aan hen overdragen. De Canadezen hebben met onmiddellijke ingang het recht om die gevangenen te bezoeken.

Dat heeft minister van Defensie Gordon O’Connor gisteren onverwachts gezegd in antwoord op vragen over de vermeende mishandeling van ‘Talibaanstrijders’ die door Canadese militairen gevangen zijn genomen in zuidelijk Afghanistan. Hij wilde niet zeggen hoe en wanneer het akkoord tot stand is gekomen.

De Canadese regering hoopt zo de opschudding te bedaren die is ontstaan over beschuldigingen dat krijgsgevangenen die door Canada zijn overgedragen aan Afghanistan worden gemarteld door de Afghaanse inlichtingendienst NDS in Kandahar. Volgens mediaberichten zijn gevangenen voor ondervraging blootgesteld aan o.a. stompen en zweepslagen en elektrische schokken. De regering van premier Stephen Harper, voorstander van een agressieve koers in Afghanistan, ligt al dagen onder vuur, ook omdat de Canadezen mogelijk van de vermeende mishandeling op de hoogte waren.

Canada beschikte volgens critici over onvoldoende waarborgen over het lot van arrestanten. Deze week beriep O’Connor zich op inspecties door de Afghaanse mensenrechtencommissie, maar die zegt geen toegang te hebben tot de gevangenissen van de NSD. Eerder dit jaar ontkende het Rode Kruis dat het toezicht hield op de gevangenen, zoals O’Connor eveneens had beweerd.

Nederland heeft met Afghanistan afgesproken dat de Nederlandse ambassade en het Internationale Rode Kruis door Nederland gemaakte gevangenen kunnen bezoeken. Canada had alleen afgesproken dat gevangenen zouden worden behandeld conform de Geneefse Conventies. Harper ontkende gisteren nieuwe onthullingen van het dagblad The Globe and Mail dat de Canadezen wisten dat dat niet altijd gebeurde. Oppositiepartijen beschuldigen de regering ervan die gegevens te hebben willen verzwijgen.