Brussel dreigt Polen over homofobische wet

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, neemt maatregelen tegen Polen als het land wetten invoert die leiden tot discriminatie of stigmatisering van homoseksuelen. Dat zei eurocommissaris Vladimir Spidla (Werkgelegenheid) gisteren tijdens een debat in het Europees Parlement.

Volgens Spidla zijn opmerkingen van de Poolse vice-premier dat de regering iedereen zal aanpakken die propaganda voert voor homoseksualiteit of ander afwijkend gedrag „stigmatiserend en dus onaanvaardbaar”. Spidla: „De Europese Commissie zal alle instrumenten inzetten om de gelijke rechten van burgers in de EU te beschermen.”

Aanleiding voor het debat waren plannen van de Poolse vice-premier en minister van Onderwijs, Roman Giertych, om „homoseksuele propaganda” in scholen strafbaar stellen.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg zei in het debat dat er in Polen sprake is van „door de staat georganiseerde homofobie: het zou demoraliserend en pervers zijn, een psychische afwijking en een bedreiging voor de samenleving”. Zij riep de Commissie op tot onmiddellijke actie. „Zelfs nu er in Polen nog geen antihomowetten zijn, raakt de homohaat meer en meer verspreid en hebben homo’s geen gelijke kansen meer in de Poolse samenleving”, aldus Buitenweg.

Ook D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld riep de Commissie en EU-leiders op tot meer en snellere actie. „Want Polen heeft helaas niet het alleenrecht op homofobie, het is overal.” In ’t Veld wil dat als Giertych zijn uitlatingen en plannen niet intrekt, hij geschorst wordt voor de vergaderingen van EU-ministers van Onderwijs. Ze meent dat druk vanuit Europa wel degelijk effect sorteert: „De Poolse regering onderneemt in allerijl pogingen om haar imago te redden. Zo zijn inmiddels vergunningen verleend voor een aantal Gay Prides in Polen. Steun van de internationale gemeenschap aan de voorvechters van gelijkheid is belangrijk, vooral waar dit niet vanzelfsprekend is.”

Uit de bijdrage van een Poolse europarlementariër bleek waarom het Europees Parlement zich druk maakt over het welzijn van homo’s in Polen: „Homoseksualiteit is een aanfluiting van de natuurwetten en het breekt families. We moeten homo’s helpen en genezen, want dat is mogelijk. Anders betekenen ze het einde van Europa.” (ANP)