Bill Viola tijdens Gergjev Festival

ROTTERDAM. Tijdens het twaalfde Gergjev Festival in september leidt de Rotterdamse chef-dirigent drie uitvoeringen van Wagners Opera Tristan und Isolde in De Doelen, waarbij videobeelden van de Amerikaan Bill Viola worden geprojecteerd. De Viola-versie van de opera was eerder alleen te zien in Los Angeles, Parijs en New York en werd daar zeer enthousiast ontvangen. Om de videoprojecties mogelijk te maken, moeten achterin de zaal grote projectoren worden opgesteld, waarvoor muren moeten worden opengebroken. De titelrollen in Tristan und Isolde worden gezongen door John Pierce en Iréne Theorin. Tijdens het Festival ter viering van `twintig jaar Gergjev in Nederland` is er ook een optreden van het World Orchestra for Peace, in 1995 opgericht met topmusici uit orkesten in de hele wereld.