Barroso haalt om minitop bakzeil

Een eerder op de dag aangekondigd informeel beraad tussen voorzitter Barroso van de Europese Commissie en enkele regeringsleiders over de Europese Grondwet is gisteren aan het eind van de dag weer afgezegd. Dit gebeurde na protesten van niet uitgenodigde lidstaten en de Franse president Chirac.

De informele brainstormsessie is nu omgezet in een bijpraatsessie tussen de huidige en aanstaande roulerende voorzitters van de Europese Unie. Het betekent dat de uitnodiging aan premier Balkenende is ingetrokken.

Barroso wilde met de organisatie van de bijeenkomst in het Portugese Sintra op zijn manier bijdragen aan het doorbreken van de impasse rond de omstreden grondwet van de Unie. Maar vooralsnog is deze poging, zo zegt het ‘Brusselse circuit’ van diplomaten en politici, geëindigd in een gevoelig gezichtsverlies voor de Portugese voorzitter die in 2009 zo graag wil worden herbenoemd.

De bedoeling van de christen-democraat Barroso was om in het weekeinde van 12 en 13 mei enkele van de meest betrokken Europese regeringsleiders om zich heen te verzamelen. Voor zijn initiatief had hij zich verzekerd van de steun van partijgenoot en huidig EU-voorzitter Angela Merkel, de Duitse Bondskanselier. Hoog op de lijst van genodigden stonden de dwarsliggers Frankrijk en Nederland. Voor Frankrijk was dat de op 6 mei te kiezen president.

Hiertegen maakte het Elysée in Parijs bezwaar. President Chirac is nog tot 15 en 16 mei in functie en wilde niet dat zijn opvolger dan al het weekeinde daarvoor actief zou zijn. De Belgische premier Guy Verhofstadt liet weten zich buitengesloten te voelen.

Een paar uur had Barroso nodig om zijn knopen te tellen. Om „,speculaties over Europese verdeeldheid te vermijden’’, zo heette het gisteren in een persbericht, werd besloten de uitnodigingen weer in te trekken.

    • Mark Kranenburg