Australië en Sri Lanka spelen finale WK cricket

De finale van het wereldkampioenschap cricket gaat aanstaande zaterdag tussen titelverdediger Australië en Sri Lanka.

De finale wordt daarmee een herhaling van het WK van 1996. Dat toernooi, dat in Sri Lanka, India en Pakistan werd gespeeld, verraste Sri Lanka vriend en vijand door de finale in Lahore te halen, en vervolgens favoriet Australië te verslaan.

Na het WK van 1996 nam Australië de wereldheerschappij over, met zeges tijdens de WK’s van 1999 en 2003. Sinds het eindtoernooi van 1999 zijn de Aussies zelfs ongeslagen op WK’s. Mocht Australië zaterdag op Barbados de finale winnen, dan betekent dat de eerste hattrick in de geschiedenis: drie opeenvolgende wereldtitels.

Gisteravond kleineerde Australië in de halve finale op St. Lucia de huidige nummer één van de wereld, Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikanen werden na een rampzalige start (27 runs voor vijf wickets) door de fastbowlers Shaun Tait en Glenn McGrath uitgebowld voor 149 runs, de laagste score van Zuid-Afrika ooit op een WK.

Hoewel Australië snel het wicket van openingsbat Adam Gilchrist verloor, kwam de regerend wereldkampioen niet in de problemen. Dankzij scores van veteraan Matthew Hayden (41 runs), topscorer van het wereldkampioenschap, en Michael Clarke (60 not out) bereikte Australië de vierde achtereenvolgende WK-finale: 153 voor 3 in ruim 31 overs.

Zuid-Afrika kende een zeer grillig toernooi in de West-Indies. Grote overwinningen, zoals tegen Engeland en de West-Indies, werden afgewisseld met vernederende nederlagen, zoals tegen het kleine cricketland-in-opkomst Bangladesh, en twee keer tegen Australië.

Sri Lanka had dinsdagavond in Sabina Park op Jamaica net zo weinig moeite gehad in de andere halve finale, tegen Nieuw Zeeland. Sri Lanka-aanvoerder Mahela Jayawardene wees zijn team de weg met een knappe century (115 not out).

De bowlers Muttiah Muralitharan en Lasith Malinga waren daarna onbespeelbaar voor de Nieuw-Zeelandse batsmen. De Kiwi’s kwamen met 208 runs ruimschoots tekort om het Sri-Lankese totaal (289) te bedreigen.

Bekijk de finale van het WK cricket ‘live’ in 3D-animatie via www.cricinfo.com. Zie voor een uitleg van de spelregels www.nrc.nl/weblog/sportblog