Abortus legaal in Mexico-stad, nog wel strafbaar in rest land

Buenos Aires. De gemeenteraad van Mexico-stad heeft met een ruime meerderheid van stemmen de strafbaarstelling van abortus opgeheven. Het voortijdig onderbreken van de zwangerschap zal in de Mexicaanse hoofdstad worden toegestaan als de foetus niet ouder is dan twaalf weken. Het besluit geldt alleen voor de 9 miljoen inwoners van het federale district waarin Mexico-stad ligt. Daar heeft de progressieve partij PRD van schaduwpresident en oud-burgemeester Andrés Manuel López Obrador het voor het zeggen. Het besluit is ongekend vooruitstrevend binnen Latijns-Amerika. Uitzonderingen daargelaten is abortus in vrijwel alle landen van de katholieke regio onbespreekbaar. Volgens de huidige Mexicaanse wet kan een arts die abortus uitvoert of de vrouw die de ingreep ondergaat een celstraf van drie jaar krijgen.