1 naziverleden

Holland Doc: The end of the Neubacher Project

Ned.2, 22.45-23.55u.

De Oostenrijkse documentairemaker Marcus J. Carney dook in het naziverleden van zijn familie aan moeders kant. Aan de hand van fotoalbums en gesprekken legt hij de gedachtenwereld van zijn familie bloot. Maar liefst acht jaar lang filmde hij om The end of the Neubacher Project te realiseren. „Als je ooit thuiskomt met een jood of een Amerikaan, schiet ik hem eigenhandig neer”, deelde de grootvader aan Carneys moeder mee. Toch trouwde ze met een Amerikaan, Carneys vader. Kernvraag van de documentaire is, hoe je als kind moet omgaan met ouders en familie die het verleden bagatelliseren en ten dele ontkennen. Tijdens het filmen ontdekt Carney dat de familieleden helemaal niet in staat zijn hun schuld onder ogen te zien, laat staan erover te rouwen. (MM)