VN: Irak wil geen dodencijfer geven

De Verenigde Naties hebben de Iraakse regering vandaag de les gelezen omdat zij geen cijfers meer wil bekendmaken van het aantal burgerslachtoffers van de oorlog tussen sunnieten en shi’ieten die „een snel verergerende humanitaire crisis” meebrengt.

UNAMI, de VN-missie in Irak, publiceerde vorig jaar elke twee maanden dodencijfers die zij samenstelde uit bekendmakingen van ministeries en andere overheidsinstanties. De Iraakse regering beschuldigde UNAMI er echter van het aantal doden – vorig jaar zeker 34.450, aldus de VN – om politieke redenen te overdrijven en verbood functionarissen mee te werken. De UNAMI-cijfers werden beschouwd als redelijk betrouwbare aanwijzing van de verliezen.

De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten geven nu alleen percentages om toe- dan wel afname van het aantal doden over bepaalde periodes aan te geven. Wel geven politie en ziekenhuizen dodencijfers van individuele aanslagen.

In zijn nieuwste rapport over de ontwikkelingen in Irak (www.uniraq.org/aboutus/HR.asp), ditmaal over drie maanden, meldt UNAMI dat het aantal burgerslachtoffers in en rond Bagdad hoog blijft, ondanks het veiligheidsoffensief dat Amerikaanse en Iraakse troepen half februari lanceerden. „Bewijs dat niet getalsmatig kan worden onderbouwd”, aldus UNAMI, geeft aan dat geweld van sunnitische en shi’itische extremisten in februari en maart de levens eiste van grote aantallen burgers in zowel shi’itische als sunnitische wijken. UNAMI wijst erop dat terwijl de autoriteiten een vermindering berichtten van het aantal doden in de tweede helft van februari, het aantal slachtoffers in maart weer steeg. „Gewapende groepen van alle kanten blijven de burgerbevolking aanvallen.”

UNAMI meldt daarnaast – onder andere – de „ernstige trend” van groeiende intolerantie jegens religieuze en etnische minderheden, ook al beschermt de grondwet de religieuze vrijheden van alle burgers. „Even zorgelijk” beschouwt de VN-missie de aanhoudende pogingen de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken, onder andere door verscherpte controle over de media.