Twist over Postwet loopt op

Het conflict tussen coalitiepartijen CDA en PvdA over de Postwet is gisteren verder opgelopen. De stemming over de wet in de Tweede Kamer is op verzoek van het CDA uitgesteld tot morgen.

De Postwet moet de weg vrijmaken voor marktwerking in de postsector. Kamerlid Crone (PvdA) dreigt de wet echter te blokkeren als het CDA niet akkoord gaat met het in de wet opnemen van een vast uurloon voor postbodes. Met steun van oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Partij voor de Vrijheid kan de PvdA rekenen op een meerderheid.

Crone: „Tachtig procent van de kosten in de postsector worden bepaald door de lonen. Als je die sector liberaliseert, komen die lonen onder druk te staan. Daarom moeten we een bodem inbouwen om een race to the bottom te voorkomen.” Crone beschuldigt het CDA van „koude liberalisering”. „Het CDA neemt nu de rol van de VVD over. Dat had ik niet verwacht.”

Het CDA is pertinent tegen het vastleggen van arbeidsvoorwaarden in de Postwet en steunt het amendement van Crone daarom niet. Woordvoerder Van Vroonhoven (CDA) vindt dat arbeidsvoorwaarden moeten worden geregeld in het arbeidsrecht. Ze benadrukte vanmorgen nogmaals „nooit te zullen meegaan met het amendement Crone”. De CDA-woordvoerster vraagt zich echter af hoe hard het dreigement van Crone is. „Het lijkt me niet dat hij de wet zal afschieten.” Later vandaag zouden Van Vroonhoven en Crone met elkaar spreken over een oplossing voor het conflict.