Toyota klopt General Motors

. Autofabrikant Toyota Motor heeft voor het eerst meer voertuigen verkocht dan General Motors, al 76 jaar de grootste autoproducent ter wereld. Dat maakte het Japanse autoconcern gisteren bekend. Toyota verkocht in het afgelopen kwartaal wereldwijd 2.348 miljoen voertuigen. Dat is een toename van ruim 9 procent. General Motors verkocht in datzelfde kwartaal wereldwijd 2.26 miljoen auto’s en lichte trucks, een stijging van 3 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Met name de kleine, zuinige auto’s van Toyota zijn succesvol op de markt. De verkoop van bijvoorbeeld de hybride Prius loopt vooral goed in de Verenigde Staten, de grootste automarkt ter wereld. Amerikanen laten grootverbruikers als de terreinwagen of de pickup van General Motors of Ford steeds vaker staan. Bij ‘hybride’ varianten zorgt de combinatie van een verbrandingsmotor met een elektrische motor voor brandstofbesparingen. (AP, ANP)