Strijd om Alliance Boots beslist

Het Amerikaanse private-equityfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en de Italiaanse miljardair Stefano Pessina hebben de overnamestrijd om de Britse drogisterijketen Alliance Boots gewonnen. Met de deal is in totaal een bedrag van 11,1 miljard pond (16,3 miljard euro) gemoeid.

Hun rivaal, een consortium dat onder meer het private-equityfonds Terra Firma en de bank HBOS omvat, staakte gisteren zijn pogingen. Het is voor het eerst dat een grote op de beurs genoteerde Britse onderneming in handen komt van een private-equityfonds.

Naar verwachting zullen de aandeelhouders zich bij de overname neerleggen. De raad van bestuur had maandag al ingestemd met een lager bod van KKR en Pessina. De Italiaan is zelf vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Alliance Boots en grootaandeelhouder van het concern. Hij was de drijvende kracht achter medicijnengroothandel Alliance Unichem die vorig jaar fuseerde met Boots, een 150 jaar oude Britse drogisterijketen.

KKR en Pessina hadden maandagavond hun aandelenpakket in Alliance Boots nog fors uitgebreid door voor 1 miljard pond aandelen te kopen tegen een koers van 11,39 pond (16,74 euro). De groep onthulde gisteren dat ze inmiddels 29,3 procent van de aandelen van Alliance Boots bezit. De hogere prijs voor de aandelen betekende dat KKR en Pessina verplicht waren ook de resterende aandelen voor die prijs over te nemen.

Britse vakbonden hebben hun bezorgdheid geuit over de overname, die 40 procent duurder uitvalt dan het eerste overnamebod van KKR en Pessina begin maart. De bonden vrezen dat de investeerders hun geld proberen terug te verdienen door personeel te ontslaan en minder rendabele winkels te sluiten. Tegen de zakenkrant Financial Times liet een partner van KKR, Dominic Murphy, echter weten dat hiervan geen sprake is. De nieuwe eigenaars hopen juist nieuwe filialen te openen, zei hij.