Sri Lanka in finale van WK cricket

Een herhaling van de finale van 1996 hangt in de lucht bij het wereldkampioenschap cricket in de West-Indies. Destijds verraste het kleine Sri Lanka vriend en vijand, niet alleen door de finale te halen, maar nog meer door Australië te verslaan.

Elf jaar later staat Sri Lanka opnieuw in de WK-finale. In Jamaica werd Nieuw Zeeland gisteravond op de pijnbank gelegd. Vanavond (Nederlandse tijd) speelt titelverdediger Australië in de andere halve finale tegen Zuid-Afrika.

Dankzij een century van aanvoerder Mahela Jayawardene (115 not out) kwamen de Sri-Lankezen in Sabina Park in Kingston tot een score van 289 voor 5.

Nieuw Zeeland, dat zwak presteerde met de bal, kwam geen moment meer in de wedstrijd. Vooral Lasith Malinga was in de beginfase volstrekt onbespeelbaar voor de Nieuw-Zeelanders. De fastbowler uit Galle was eerder tijdens het WK al opgevallen met vier wickets in vier ballen tegen Zuid-Afrika.

Toen Nieuw Zeeland de schade wilde inhalen maakte spinbowler Muttiah Muralitharan het karwei geroutineerd af met vier wickets.

De Kiwi’s waren all out voor 208 runs. Stephen Fleming maakte daarop bekend dat hij stopt als aanvoerder van het eendaagse cricketteam van Nieuw Zeeland.