Samen Werken, Samen Winkelen

We kunnen met zijn allen nog een stukje rijker worden in Nederland. De arbeidsproductiviteit kan namelijk sterker omhoog, stelt adviesbureau McKinsey in een gisteren aan het ministerie van Economische Zaken aangeboden studie. We zijn wel nummer 2 op de wereldranglijst wat betreft productiviteit per gewerkt uur (na de VS) , maar in productiviteitsgroei blijven we achter bij andere landen.

Nee, we hoeven er niet harder voor te gaan werken van de adviseurs van McKinsey. Meer uren zou zeker goed zijn, maar daar gaat hun rapport niet over.

Minder regeltjes, dat zou helpen. En verder meer innovatie, een betere inzet van informatietechnologie, een betere aansluiting van beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt. Allemaal punten die niet veel weerstand zullen oproepen als staatssecretaris Frank Heemskerk ze overneemt in zijn in juni te verschijnen nota ‘Een innoverender, concurrerender en ondernemender economie’.

De door de onderzoekers bepleite flexibilisering van arbeidstijden en versoepeling van het arbeidsrecht zorgt wel al jaren voor discussies tussen werkgevers en vakbonden.

McKinsey stelt meer voor. Namelijk meer hypermarkten. Meer winkels van grote ketens, meer winkels aan de randen van de stad.

En minder kleine winkels. Want hoe charmant ook, de moedige zelfstandige delicatessenwinkel, modeboetiek of kluswinkel zorgt voor minder groei. Overheden moeten maar eens stoppen met deze winkeltjes de hand boven het hoofd te houden en binnensteden te beschermen via allerlei regeltjes.

Doe maar een proef met 50 hypermarkten, stelt McKinsey. Dat kan bijdragen aan 0,3 procent productiviteitsgroei. Daarbij moet je denken aan winkels groter dan 5.000 vierkante meter (vijf keer de oppervlakte van een gemiddelde supermarkt). Amerika heeft baat bij de Wal-Martisering van het land. Als we hier in Nederland 150 van die blokkendozen toestaan, levert dat een groei van 1 tot 2 procent op.

Ook moeten vrachtwagens op meer tijden hun lading mogen lossen bij winkels, geluidsoverlast of niet. Kortom, koop geen huis vlakbij een winkelcentrum.

Maar McKinsey maakt zelf een groot voorbehoud door te schrijven: „In het onderzoek is naar economische welvaart gekeken, de volgende stap is uiteraard deze af te wegen tegen de andere maatschappelijke belangen.”

Het tegengaan van de verrommeling van Nederland, bijvoorbeeld. Of het vergroten van de leefbaarheid in het volle Nederland. Andere ambities van het nieuwe kabinet, dat niet voor niets in het motto niet alleen Samen Werken, maar ook Samen Leven heeft staan.

Daan van Lent

    • Daan van Lent