PvdA-voorzitter weg

Michiel van Hulten stapt op als voorzitter van de PvdA. Dat zal hij vanavond aan het partijbestuur bekendmaken. Oorzaak is een conflict tussen Van Hulten en het partijbestuur over de koers van de partij.

Drie bestuursleden – Rian van Dam, Saskia Duives en Jan van der Moolen – stuurden gisteren een kritische brief naar Van Hulten die hij ervaart als een vertrouwensbreuk. Ze zijn het oneens met zijn visie op de partijvernieuwing. De nederlaag bij de laatste Kamerverkiezingen, waarbij de PvdA negen Kamerzetels verloor, heeft de spanningen vergroot, aldus Van Hulten. „Ik heb de afgelopen vier maanden geprobeerd de verhoudingen in het bestuur te verbeteren, met heisessies. Ik moet kunnen rekenen op de steun van het bestuur. In plaats daarvan komen drie bestuursleden met een reeks voorbeelden waarin ik het niet goed zou hebben gedaan. Ik had grote ambities om de partij te veranderen, onder meer door leden meer ruimte te geven. Door de verdeeldheid is het daar niet van gekomen.”

portret: pagina 2