Padstein

Op de BBC zijn ze weer lekker bezig. Elke woensdagavond is het smullen. Vanavond kun je om 19.30 uur kijken naar Great British Menu, een wedstrijd op het scherp van de snede tussen veertien topkoks. Om 21.00 uur is de beurt aan Neneh (Buffalo Stance) Cherry en Andi (geen familie van) Oliver. De dames houden er een verfrissend ongepolijste presenteerstijl op na, die mij glimlachend deed denken aan de Two Fat Ladies. Als laatste mag patisseriechef James Martin zijn kunsten (lees: gefrutsel met glucosestroop, suikerthermometers en vlammenwerpers) vertonen.

Vorige week woensdag keek ik naar Friends for Dinner, waarin een doodgewone Brit een ambitieus etentje wil geven en wordt bijgestaan door een topkok, dit keer Rick Stein. Nu weet ik bijna zeker dat meneer Stein in het echt ook de aardige, goedlachse opa is die hij op televisie lijkt, maar hij had wel mooi een tricky menuutje bedacht. Er moest bouillon getrokken worden van vissenkoppen, kreeften moesten gekookt en gegrild. En terwijl hij best een paar visfilets mee had kunnen nemen uit zijn kookschool in Padstow, liet Rick de arme amateurkok voor het oog van de camera een hele zeebaars ontschubben en ontleden. Uiteindelijk kwam het goed; de doodgewone Brit kreeg de felbegeerde bewondering van zijn gasten en de nog feller begeerde fifteen minutes of fame.

Naar aanleiding van deze uitzending haalde ik Seafood (in het Nederlands vertaald als Verse Vis) weer eens uit de kast. Toen ik het opensloeg viel er een kaart uit. The Seafood Restaurant Tasting Menu, Monday 28th June 2004. Opeens was ik weer in Padstow, of Padstein zoals het vissersplaatsje ook wel wordt genoemd vanwege het zeven restaurants tellende Stein-imperium. Wat was dat een goeie lunch. De kinderen ondergebracht bij de verhuurster van onze Cornwallse cottage. De Hongerige Man en ik in onze schoonste vakantiekleren tussen de jetset, voor ruim honderd Britse ponden de hele middag aan de vis en schandalig veel witte wijn. De volgende dag reden we mét kinderen opnieuw naar Padstow en aten, tussen de toeristen, fish & chips op de kade. Steins fish & chips of course.

Voor 4 personen:

240 g bloem

3,5 eetlepel bakpoeder

4 dikke stukken kabeljauwfilet, elk ongeveer 175 g

zonnebloemolie

voor de tartaarsaus:

150 ml (zelfgemaakte) mayonaise

1 eetlepel van elk, fijngehakt: groene olijven, zure augurkjes en kappertjes

1 eetlepel van elk, fijngehakt: bieslook en platte peterselie

Maak een beslag van de bloem, bakpoeder, 1 theelepel zout en 270 ml ijskoud water en laat 10 minuten staan. Roer de ingrediënten voor de tartaarsaus door elkaar. Verhit de olie in een frituurpan of wok. Bestrooi de visfilets met peper en zout en haal ze door het beslag. Frituur ze in 7-8 minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met saus en frites.

Praat mee over vis en de lekkerste visrecepten op www.nrc.nl/kokenetc