Oh help, een moslim in onze hemel

Ze moeten in Rome nog maar eens een nieuwe kardinaal vinden voor Nederland die net zo mediageniek is als Simonis. We hebben hem de laatste tijd uitvoerig op de radio kunnen horen, bij Pauw& Witteman kunnen zien, in Kruispunt en gisteravond in Het elfde uur bij Andries Knevel waar hij nog maar eens herhaalde wat volgens hem een katholieke gedachte was: dat moslims die buiten hun eigen schuld de blijde boodschap van Christus niet hebben leren kennen, maar die een oppassend leven hebben geleid, zeker deel zullen hebben aan het heil. „Christus is ook voor hen gestorven”. Hij verwees zelfs naar de pagina van de katholieke catechismus waar dat zou staan, toen de dominee aan tafel, Arie van der Veer, tevens voorzitter van de EO deze visie betwistte. Volgens Van der Veer ging iedereen verloren die niet in Christus geloofde, of het nu door eigen schuld was of niet. De dominee zei bijna dreigend over die hypothetische moslim in die hypothetische hemel: „Maar dan zal hij toch eerst eens even kennis moeten maken met Jezus Christus”. Dat zou geen pretje zijn, hoorden we wel. Grappig, om Simonis als de rekkelijke en wijze te zien optreden, terwijl je hem associeert met een behoorlijk conservatief soort katholicisme, en de EO, de swingende christenen, in de rol van zwarte kousen. Op internet merkte een slimmerik op dat dat van die beoordeling op daden en niet op geloof toch zeker gewoon in Romeinen stond. Nagekeken. En ja: „Aan wie het goede doet en daarin volhardt, aan wie glorie eer en onsterfelijkheid zoekt, schenkt hij het eeuwige leven. (…) Iedereen die het goede doet wacht glorie, eer en vrede, de Joden in de eerste plaats, maar ook de andere volken. God maakt geen onderscheid.” Raar dat Knevel of dominee Van der Veer dat niet meteen citeerde. Protestanten zijn altijd nogal goed in citeren.

Overigens een verrukkelijk dispuut, over wie er wel en niet in de hemel komen. Twee volwassen mannen. Op de Nederlandse televisie. Terwijl de kardinaal toen hij Descartes citeerde: ‘cogito ergo sum’ en dat mager vond, bijna paniekerig door Knevel onderbroken werd „Hohoho kardinaal, dat is een zeventiende-eeuwse filosoof, dat is Latijn, dat moet u vertalen, u bent op televisie!”

Aan tafel zat ook nog de zangeres die X-factor,een talentenprogramma van RTL4, gewonnen had en die, oh heerlijk, christelijk was. En die dat zei. De drie mannen wilden het haar eigenlijk steeds weer laten zeggen, Van der Veer glunderde dat de boodschap zo veel beter overkwam dan als hij het zei en Simonis ronkte „Zij is voor mij de verpersoonlijking van een hart dat denkt”. Dat is de titel van zijn boek Een hart dat denkt. Maar eerlijk is eerlijk, ze deed het goed, al moest ze natuurlijk wel in jongerentaal praten en zeggen dat ze die drie mannen maar amper begreep: „Ik heb heel veel woorden voorbij horen komen waarvan ik denk: bestaat dat?” En toen Knevel zei dat ze gospels zong glunderde ze „Absoluut!”

Helaas was dit voorlopig de laatste keer van Het elfde uur want Knevel gaat vanaf maandag de heren Pauw en Witteman van hun plaats dringen om samen met Tijs van den Brink een talkshow te doen, zes weken lang. Komt de zomerstop nú al in zicht? Aiai. Het is zonder zomerstop al moeilijk genoeg. Gisteravond bijvoorbeeld was er behalve Knevel zeg maar gerust níets op de Nederlandse televisie. Gelukkig op België wel, daar is elke dinsdagavond een heel interessant tweeluik, De film van mijn leven, waarin steeds iemand wordt opgezocht die ooit in een documentaire van de VRT is opgetreden. De documentaire wordt dan ook herhaald. Mooi idee. Maar: gisteren was de laatste keer.

Discussieer over deze column opwww.nrc.nl/ogen