nrc.nl/blogs

Uit het weblog van Dick Wittenberg

Rich meets poor. Dick Wittenberg vertelt dagelijks over zijn belevenissen in Dickisoni op zijn weblog Rich meets poor. „Na mijn eerdere bezoeken, ben ik een goede bekende in dit dorp. Mensen gaan gewoon door waarmee ze bezig zijn als ik langsloop. Zolang ik iedereen maar uitgebreid groet, zoals gebruik is in het dorp. Toch voel ik me deze keer meer vreemdeling dan ooit tevoren. Vorige keren bleef ik hier twee tot drie weken, niet een week zoals nu. Ik bezocht alle huizen. Ik had alle tijd. Vorige keren had ik maar acht kilo bagage bij me. Als ik op stap ging, droeg ik alleen pen en papier. Deze keer bracht ik bijna 20 kilo aan apparatuur mee: een computer, een breedbandmodem, satelliettelefoons, veel verbindingskabels en nog meer batterijen. Vorige keren was ik de hele dag buiten. Nu breng ik uren in mijn huis door achter de computer.”

www.nrc.nl/rmp

Boris Jeltsin. Coen van Zwol wandelde langs Novodevitsji, waar Boris Jeltsin vandaag wordt begraven. Hij blogt op zijn weblog Moskou: „Ik kijk door de kier van de deur: een mierenhoop van oranje hesjes. Gemeentewerkers die asfalt storten, perkjes spitten, viooltjes planten, hekken verven en bomen scheren. Alsof de president op bezoek komt. Nou ja, dat is ook zo. Novodevitsji is een prachtig kerkhof waar we in de herfst graag kastanjes rapen. Hier ligt de elite van Moskou. Oude coryfeeën als Gogol en Tsjechov nog onder bescheiden kruizen, communistische kopstukken onder steeds massievere, torenhoge monumenten van marmer en graniet. Zo ben je toch nog een beetje onsterfelijk als God niet bestaat.”

www.nrc.nl/moskou