Nieuw onderzoek naar RAF-moord

De procureur-generaal bij het hoogste federale gerechtshof in Duitsland, Monika Harms, heeft het juridisch onderzoek naar de moord op een van haar voorgangers, Siegfried Buback, heropend. Buback werd in april 1977 door de linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF) in zijn auto doodgeschoten.

Het is nooit duidelijk geworden wie de fatale schoten loste. De RAF-leden legden geen bekentenissen af en hielden elkaar uit de wind door te zwijgen. Voor medeplichtigheid aan de moord werden drie terroristen veroordeeld: Christian Klar, Knut Folkerts en Günter Sonnenberg.

Vorige week verklaarde een andere voormalige terrorist dat de dodelijke schoten werden gelost door RAF-lid Stefan Wisniewski. Der Spiegel onthulde dat een andere terrorist Wisniewski al in de jaren tachtig als dader had aangewezen. Volgens Harms zijn er genoeg aanwijzingen om een vooronderzoek te openen naar Wisniewksi’s rol bij de aanslag. De nieuwe procedure zou vooralsnog geen invloed hebben op de al gevelde oordelen.