Minister Gül wordt waarschijnlijk nieuwe president van Turkije

ISTANBUL. De Turkse premier Erdogan heeft gisteren bekendgemaakt dat minister Abdullah Gül de presidentskandidaat van de regerende AK-partij is. Gezien de grote meerderheid van de AK in het parlement, dat de president kiest, kan het presidentschap Gül nauwelijks ontlopen. Sinds een jaar werd in Turkije gespeculeerd dat Erdogan president wilde worden. Omdat het seculiere kamp veel bezwaar heeft tegen Erdogan, die zijn carrière als fundamentalist begon, leidde dat tot fel protest. Erdogan stond gisteren uitgebreid stil bij de protesterende seculiere Turken die volgens hem niet willen dat het parlement een president kiest omdat de AK-partij er een meerderheid heeft. Dit getuigt van ”minachting” jegens het parlement, aldus Erdogan. Gül, die nu minister van Buitenlandse Zaken is, wordt binnen de partij bijzonder gerespecteerd en is bij seculiere Turken minder controversieel dan Erdogan. Overigens draagt de echtgenote van Gül, net als die van Erdogan, een hoofddoek. Erdogan en Gül zijn vrienden. Seculiere Turken vrezen dat een nauwe relatie tussen een president en een premier van uiterst gelovige huize de poorten open zet voor islamisering van Turkije. Gül verklaarde gisteren als hij president wordt de seculiere principes trouw te blijven.