Man United verslaat pas in slotfase AC Milan

Manchester United3AC Milan2

Ruststand 1-2. 5. Ronaldo 1-0, 22. Kaká 1-1, 37. Kaká 1-2, 59. Rooney 2-2, 90+1. Rooney 3-3. Scheidsrechter: Vassaras (Gri). Toeschouwers: 73.820.

Een finale van de Champions League tussen twee Engelse voetbalploegen is allesbehalve zeker na de kleine overwinning van Manchester United op AC Milan. De koploper in de Premier League won gisteravond op eigen veld met 3-2. De andere wedstrijd in de halve finales van de Champions League gaat vanavond tussen Chelsea en Liverpool.

Manchester United won de belangrijkste Europese clubcompetitie twee keer, voor het laatst in 1999. Van die ploeg stonden alleen Ryan Giggs en Paul Scholes gisteren in het basiselftal. Manager Alex Ferguson heeft zijn selectie de afgelopen jaren flink verjongd. En zo kon het dat aanvallers Wayne Rooney (21) en Cristiano Ronaldo (22) tegenover een geroutineerde verdediging van AC Milan stonden, met de 38-jarige Paolo Maldini als meest ervaren kracht.

Met name Ronaldo, die afgelopen weekend door zijn collega’s tot beste speler van de Premier League werd gekozen, leek niet erg onder de indruk van de felle Italiaans verdediging. De Portugees bracht United al na vijf minuten op voorsprong. Ronaldo kopte de bal uit een corner recht op doelman Dida af. De van de lijn gekomen Braziliaan zag de inzet van de Portugese spits via zijn handen in het doel verdwijnen.

Hoewel een verdubbeling van de marge er in het eerste kwartier zeker in zat, via mogelijkheden voor Ronaldo en Michael Carrick, kwam AC Milan na ruim twintig minuten op gelijke hoogte. Seedorf bediende de snelle Braziliaan Kaká die de bal in het doel schoof, buiten bereik van Edwin van der Sar. Het was de achtste treffer van Kaká in deze Champions League.

AC Milan maakte van de treffer gebruik de snelle aanvalsopbouw van Manchester United te verstoren. Toch bleef Ronaldo aan de rechterkant voor spektakel zorgen met zijn plotselinge versnellingen en soms niet te volgen passeerbewegingen.

Maar het was zijn jonge evenknie aan de kant van AC Milan die scoorde. Kaká (25) maakte dankbaar gebruik van de onwennigheid in de door blessures uitgedunde verdediging van Manchester United. De Braziliaan passeerde Van der Sar voor de tweede keer met een beheerst schot, na handig een botsing van Gabriel Heinze en Patrice Evra te hebben ontweken.

Enkele minuten na rust bleek echter ook de verdediging van de ploeg van trainer Carlo Ancelotti kwetsbaar. Carrick was onbewaakt toen hij uit een corner plotseling de bal voor zijn voeten kreeg. De talentvolle Engelsman mikte van enkele meters naast het doel.

Nadat Kaká via snelle uitvallen van AC Milan twee onzuivere schoten had gelost, met opnieuw voorbereidend werk van Seedorf, kwam Manchester United op gelijke hoogte. Rooney, tot dan niet in het stuk voorgekomen, reageerde het snelst op een pass van Scholes die achter de verdediging van AC Milan landde en rondde via de uitgekomen Dida doeltreffend af.

Manchester United bleek, geïnspireerd door de luide aanmoedigingen van de fans op Old Trafford, in staat tot een nieuw offensief. De omsingeling van het compact spelende AC Milan resulteerde in doelpogingen van grote afstand door Darren Fletcher, Giggs, Rooney en Ronaldo. Aan de andere kant kreeg Heinze eindelijk vat op de onvoorspelbare en snelle Kaká.

Wayne Rooney bezorgde Manchester United op aangeven van Giggs in blessuretijd een goede kans op het bereiken van de finale, bij de return in San Siro. Door het winnende doelpunt van de Engelse international, dat de door AC Milan gewenste uitdoelpunten draaglijker maakte, trilde stadion Old Trafford op zijn grondvesten.