LaSalle wordt spil in de strijd

Wie krijgt ABN Amro? De bliksemverkoop van de Amerikaanse bankdochter LaSalle ontpopt zich tot het middelpunt van deze kwestie.

Vannacht gebeurde het, in Washington.

Daar, bij de Amerikaanse beurscommissie, deponeerde ABN Amro om vier voor half zes plaatselijke tijd het contract waarin de bliksemverkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle is vastgelegd.

Afgelopen weekeinde ging de grootste dochter van ABN Amro voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) over in andere handen nadat de Amerikaanse bankreus Bank of America slechts vier dagen in de vertrouwelijke boeken van ABN Amro had gekeken. Door het meest begeerde bedrijfsonderdeel van ABN Amro een paar uur vóór de aangekondigde overname van geheel ABN Amro te verkopen, werd concurrerende bieders de pas afgesneden.

Zij eisten, samen met ontevreden beleggers, eerder deze week openheid van zaken. Wat zijn de voorwaarden van deze omstreden patsboemverkoop? Behoren de aandeelhouders niet hun goedkeuring te geven aan zo’n ingrijpende transactie? En hoe kan de deal worden teruggedraaid?

ABN Amro had kunnen zeggen: dat gaat u niks aan. Maar voor een bank waar het rendement voor aandeelhouders al zeven jaar centraal staat uit een land waar beleggers veel meer rechten hebben gekregen, was dat misschien een iets te brutaal antwoord.

In een koopcontract van 55 pagina’s (exclusief bijlagen) geeft ABN Amro nu openheid van zaken. De Nederlandse bank mag deze en volgende week van Bank of America gaan leuren met LaSalle om een betere prijs te krijgen. Mocht die er komen, dan krijgt Bank of America vijf werkdagen de tijd om dit betere bod te evenaren. Gebeurt dat niet, dan zal ABN Amro haar Amerikaanse dochter aan een andere bieder verkopen en betaalt zij 200 miljoen boete aan Bank of America voor het afketsen van de transactie. Andere ontbindende voorwaarden zijn gebruikelijke evergreens als het in gebreke blijven van de partijen, bijvoorbeeld door niet op tijd te betalen of doordat LaSalle tegen de afspraken in allerlei wilde avonturen onderneemt.

Maar details over de overnameprijs zijn misschien nog wel de belangrijkste inspiratiebron voor concurrerende bieders zoals het Europese bankentrio. ABN Amro blijkt een lening van 6,15 miljard dollar (4,5 miljard euro) aan LaSalle te hebben kwijtgescholden. Het bedrag wordt omgezet in aandelen, waardoor LaSalle een onnodig sterke balans krijgt. Tegen deze achtergrond kon Bank of America eerder deze week zeggen dat zij meteen 5 miljard dollar uit LaSalle kon trekken, waardoor de uiteindelijke overnameprijs eigenlijk 16 miljard dollar bedroeg. Voor ABN Amro is de opbrengst in feite nog lager. Natuurlijk, de bank ontvangt wel 21 miljard dollar, maar dat gaat ten koste van ruim 6 miljard aan kredieten die ABN Amro heeft uitstaan bij LaSalle. Daar valt makkelijker op te concurreren.

Het indicatieve bod dat Royal Bank of Scotland vanochtend samen met Fortis en Santander uitbracht is aantoonbaar hoger dan dat van Barclays. De drie banken zullen naar verwachting meer besparingsvoordelen zien doordat verschillende onderdelen van ABN Amro beter als puzzelstukjes in hun organisaties passen. De voorverkoop van LaSalle geeft de bieders bovendien meer ruimte om Barclays te overtreffen. In de overeenkomst met Barclays wordt de helft van de winst op LaSalle onder Barclays-aandeelhouders verdeeld. Bij het bod van vanochtend gaat alle premie naar aandeelhouders van ABN Amro.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil ABN Amro morgen op de aandeelhoudersvergadering nog gelegenheid geven om de bliksemverkoop van LaSalle uit te leggen en toe te zeggen dat aandeelhouders hiermee moeten instemmen. Mocht ABN niet op die eis ingaan, dan is de kans groot dat de beleggersvereniging naar de rechter stapt. Laat ABN Amro maar uitleggen dat de verkoop van LaSalle géén verkoop is die het karakter van de bank verandert. De eerste eis van de VEB laat zich raden: een voorlopig voorziening om de deal met Bank of America te bevriezen. LaSalle on hold.

Eerdere artikelen over ABN Amro op www.nrc.nl/abn