Ivan Basso geschorst na heropening dopingzaak

De Amerikaanse wielerploeg Discovery Channel heeft Ivan Basso (29) voorlopig op non-actief gesteld, nadat de Italiaanse renner gisteren te horen kreeg dat zijn betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal opnieuw wordt onderzocht.

Het Italiaans olympisch comité (CONI) besloot onverwacht de zaak Basso te heropenen, nadat de internationale wielrenunie (UCI) er eergisteren bij de Spaanse autoriteiten wederom op had aangedrongen iets te doen met de bevindingen van Operacion Puerto. Onder die naam werd het schandaal met de bloeddoping rond de Spaanse arts Eufemio Fuentes internationaal bekend.

Basso mocht vorig jaar niet meedoen aan de Tour de France omdat zijn naam werd genoemd in Operacion Puerto. Dat kostte hem zijn contract bij de Deense ploeg CSC, maar Discovery Channel bood de ronderenner vervolgens onderdak. Jan Ullrich, wiens naam eveneens op Fuentes’ klantenlijst voorkwam, trof hetzelfde lot. De Duitser vond evenwel geen nieuwe ploeg en kondigde eerder dit jaar zijn afscheid aan.

‘Italië’ heeft nu ook gehoor gegeven aan de oproep, na de zaak in september nog te hebben geseponeerd. Basso moet zich op 2 mei melden voor een hoorzitting bij het nationaal antidopingbureau. Aanklager Ettore Torri en zijn assistent Franco Cosenza willen Basso verhoren ten aanzien van „het gebruik dan wel het voorgenomen gebruik van verboden middelen of methodes”. Dat is overtreding van de regels die in artikel 2.2 van de antidopingcode van WADA zijn omschreven.

De krant La Repubblica meldde dat de Italiaanse dopingbestrijders nieuw bewijs tegen Basso hebben gevonden. Ze zouden beschikken over enkele in de koelkast van Fuentes aangetroffen zakken bloed die aan de wielrenner toebehoren. DNA-onderzoek kan uitsluitsel geven.

Basso, vorig jaar winnaar van de Ronde van Italië, zou gisteren naar België vliegen om vandaag te starten in de Waalse Pijl en zondag in Luik-Bastenaken-Luik. Maar hij zit nu werkeloos thuis. Basso’ s deelname aan de Ronde van Italië, die op 12 mei begint, is ook twijfelachtig geworden. „Dat wordt inderdaad moeilijk nu zijn ploeg hem heeft geschorst”, zei Giro-directeur Angelo Zomegnan gisteren in een eerste reactie. (ANP)