Intrigerende dans van Peeping Tom

Peeping Tom: Le Sous Sol. Gezien Stadsschouwburg Amsterdam 24/4. Tournee o.a. Groningen 2/5. Inl: www.fransbrood.com

Een hoogbejaarde vrouw die bijna wordt gevierendeeld, een klassieke zangeres die in sexy onderjurk uit de dood ontwaakt, Andy Warhol en Clara Schumann die even als personages voorbijschuiven en een trits dansers die aan elkaar is gekleefd met een dikke laag turfmolm: voilá de onderwereld, Le Sous Sol, van het Brusselse danstheatercollectief Peeping Tom. Het is het derde deel van een trilogie waarin de personages uit de eerste twee voorstellingen Le Jardin (2002) en Le Salon (2004), dood en wel terugkeren. Of zijn ze niet dood?

In het even bizarre, humorvolle als poëtische voorgeborchte, trekt een hele stoet bonte types voorbij. Peeping Tom-oprichters Gabriela Carrizo en Franck Chartier ontwikkelden door de turflaag een perfecte bodem voor acrobatische danstoeren waarop met name Samuel Lefeuvre excelleert. In het mooie decor en licht van Yves Leirs hangt de giechelende bejaarde Maria Otal aan de weldadige borst van mezzosopraan Euridike de Beul. Of ze zoent dansend met Samuel. Gabriela mag haar dochter niet van school halen van poortbewaakster Eurdike. Met de minuut wordt het surrealistischer. Wat dat betreft is Le Sous Sol de perfecte uitwerking van de licht vervreemdende stijl uit de eerste twee voorstellingen waarin hun leermeester Alain Platel nog rond leek te waren. Maar nu hebben Carrizo en Chartier definitief hun eigen vorm gevonden: Le Sous Sol is ongekend intrigerende dans, theater en muziek. Wat mij betreft het hoogtepunt van dit seizoen.

    • Ingrid van Frankenhuyzen