Internet Voorkeur

PlanetQuest. Een team van Europese astronomen heeft een planeet ontdekt, die op de aarde lijkt en waar misschien leven mogelijk is. De planeet draait in een baan rond Gliese 581, een rode dwergster in het sterrenbeeld Weegschaal, die op twintig lichtjaren van de aarde verwijderd ligt.Ook bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA loopt een onderzoek naar zogeheten exoplaneten. In de komende vijftien jaar wil de organisatie met behulp van krachtige ruimtetelescopen planeten buiten ons zonnestelsel gaan beschrijven. Op die manier hoopt NASA ooit buitenaards leven te ontdekken. Aan dat onderzoek naar exoplaneten heeft de ruimtevaartorganisatie ook een weblocatie gewijd. Die site biedt een overzicht van alle onderzoeken van NASA naar exoplaneten. Daarnaast is er onder meer een interactieve ruimteatlas, die sterrenstelsels in kaart brengt. Er wordt uitgelegd welke verschillende methodes astronomen gebruiken om exoplaneten op te sporen en hoe ze dan vervolgens bepalen of daar leven mogelijk is. Ook wordt verteld hoe er beelden worden gemaakt van exoplaneten.Ten slotte heeft de website ook een multimediagalerij met simulaties, filmpjes en educatieve spelletjes.

Meer informatie op: http://planetquest.jpl.nasa.gov/