Imam in VS: Hirsi Ali moet dood

Een imam in de Verenigde Staten heeft geprobeerd een optreden van Ayaan Hirsi Ali te voorkomen. De voormalige VVD-politica, die tegenwoordig in de VS woont, hield vorige week dinsdag een lezing aan de universiteit van Pittsburgh in Johnstown (Pennsylvania). Diverse islamitische leiders tekenden vooraf protest aan tegen haar komst.

Imam Fouad ElBayli van het Johnstown Islamic Center zei volgens een lokale krant over Hirsi Ali: „Het staat vast dat zij iemand is die het geloof te schande maakt. Als je tot het geloof toetreedt, moet je de wetten daarvan gehoorzamen. Als je doelbewust het geloof te schande maakt, is de straf daarvoor de dood.” De imam voegde daar wel aan toe dat Hirsi Ali’s doodvonnis niet in de VS voltrokken moet worden, maar dat zij berecht moet worden in een islamitisch land.

Bestuurders van de universiteit hebben de protesten van de islamitische gemeenschap weliswaar aangehoord, maar zijn er niet op in gegaan. Hirsi Ali hield haar lezing onder strenge beveiliging. Net als in Nederland wordt ze zwaar bewaakt in de VS, sinds ze ook daar met de dood is bedreigd.