Gorilla wordt de baas

Topman Groenink van ABN Amro noemt samengaan met Barclays nog steeds een fusie.

Op de werkvloer zien ze dat anders. De bankiers in pak vrezen voor hun baantje.

Veel ABN-bankiers zijn verbaasd over de voorwaarden van het huwelijk tussen ABN Amro en Barclays. „Dit is natuurlijk niet de fusie op voet van gelijkwaardigheid die Groenink alsmaar heeft beloofd. Dit is een keiharde overname.” Foto WFA WFA44:ABN-AMROBANK:AMSTERDAM;23APR2007- Foto: het ABN-AMRO hoofdkantoor. Het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Banco Santander heeft een gesprek met ABN Amro maandag afgezegd. Het consortium wil eerst het bod van het Britse Barclays op ABN Amro bestuderen. Dat hebben de drie banken maandag bekendgemaakt. WFA/sd/str. Michael Jacobs WFA
Veel ABN-bankiers zijn verbaasd over de voorwaarden van het huwelijk tussen ABN Amro en Barclays. „Dit is natuurlijk niet de fusie op voet van gelijkwaardigheid die Groenink alsmaar heeft beloofd. Dit is een keiharde overname.” Foto WFA WFA44:ABN-AMROBANK:AMSTERDAM;23APR2007- Foto: het ABN-AMRO hoofdkantoor. Het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Banco Santander heeft een gesprek met ABN Amro maandag afgezegd. Het consortium wil eerst het bod van het Britse Barclays op ABN Amro bestuderen. Dat hebben de drie banken maandag bekendgemaakt. WFA/sd/str. Michael Jacobs WFA WFA

Zijn bijnamen: de zager, de gorilla en de houthakker. De 8.000 werknemers van ABN Amro’s Europese divisie lazen het goed, in het gisteren gepresenteerde ‘fusiebericht’ met Barclays. En slikten. Frits Seegers wordt hun nieuwe baas.

Seegers is de man die bij Barclays met straffe hand het bankbedrijf voor consumenten en bedrijven leidt. Sinds vorig jaar zit de Nederlander in de raad van bestuur. Hij wordt in de beoogde nieuwe combinatie met ABN Amro de baas van de divisie retail and commercial banking (bankieren voor consumenten en bedrijven), de afdeling waar hij bij Barclays, en eerder bij Citibank, naam heeft gemaakt.

Een manager van de Europese divisie van ABN Amro kent zijn methodes. „Seegers is iemand die graag de verschillende kantoren opzoekt. Hij begint doorgaans om zes uur. Wie er niet zit, de cijfers niet uit z’n hoofd kent of niet al wat klanten heeft gebeld, heeft wat uit te leggen.” Seegers houdt dagelijks per sms in de gaten hoeveel nieuwe omzet de verschillende vestigingen hebben geboekt. Valt die tegen, dan roept hij de verantwoordelijke manager op het matje.

Geen wonder dat de corporate bankers van ABN Amro huiveren bij de gedachte dat Seegers hun baas wordt. Eén van hen zegt het eufemistisch: „Het wordt een interessante botsing van culturen. We zullen wat minder gezapig moeten werken.”

Los van de striktere afrekencultuur die de Britten zullen meebrengen, zijn de reacties onder het middel- en hogere management ambivalent. Een hooggeplaatste manager van ABN’s zakenbank in Londen ziet op zijn kantoor aan Bishopsgate mixed feelings. „Er is een groep gelukkig met het samengaan. Die ziet het als een stap naar voren. Maar een deel maakt zich zorgen over hun baan. Er is, met name in de obligatiehandel, veel overlap met Barclays. Daar zullen harde klappen vallen. Bob Diamond [de gevierde zakenbankier van Barclays, red.] riep maandag dat er bij de gecombineerde divisie zakenbankieren zeker 4.500 mensen uit moeten.”

Deze bankier uit de Londense City zag de laatste weken veel medewerkers hun toekomst op een andere manier veiligstellen. „Veel mensen hebben hun baan al opgezegd. En ik zie veel meer headhunters aanbellen dan normaal.” Een Amsterdamse headhunter bevestigt dit. „Er is beslist grotere activiteit rond ABN Amro. Niet zozeer doordat wij nu meer bellen, als wel dat zij meer voor ons openstaan.”

Angst voor hun baan, angst voor harder werken. Er is nóg iets waarover veel ABN-bankiers in pak in negatieve zin verbaasd zijn: de voorwaarden van het als fusie gepresenteerde huwelijk tussen ABN Amro en Barclays. „Dit is natuurlijk niet de fusie op voet van gelijkwaardigheid die Groenink alsmaar heeft beloofd. Dit is een keiharde overname. Kijk maar naar de nieuwe raad van bestuur.”

Op de lijst van topmannen van de nieuwe combinatie staan inderdaad vooral ‘azuurblauwe’ namen: uit het Barclays-kamp. Zeker op uitvoerend niveau.

Ook de structuur van de nieuw te vormen bank is volgens critici uit de ABN Amro-gelederen volledig op het Barclays-model gebaseerd. Er komen twee divisies, een voor zakenbankieren en vermogensbeheer, een voor particuliere en zakelijke klanten. Een manager van ABN’s Europese divisie: „Hadden we bij ABN Amro juist met veel pijn en moeite de zuilenstructuur afgeschaft om onze klanten in de breedte te kunnen bedienen, nu vallen we weer terug in productgedreven afdelingen. Ons internationale netwerk wordt doorbroken. Dat zullen veel internationale klanten niet leuk vinden.”

De meeste sceptische bankmedewerkers delen de mening van Johan Cruijff die er gisteren in De Telegraaf schande van schreef dat Groenink „met kapitaal” de bank gaat verlaten, terwijl hij er „een enorme puinhoop” van heeft gemaakt. Een manager kan even geen ander woord bedenken. „We zijn gewoon genaaid. Door Groenink en Scott-Barrett [de scheidend financieel bestuurder, red.]. Zij hebben niet hard genoeg gevochten om onze bank zelfstandig te houden, en vertrekken nu met een behoorlijke zak geld.”

Topman Groenink, die in de nieuwe combinatie commissaris wordt, kan voor zijn huidige optie- en aandelenpakket ruim 10 miljoen euro opstrijken, Hugh Scott-Barrett een kleine 8 miljoen.

Toch zijn er ook positieve geluiden te horen binnen de bank. Rutger van Nouhuys, baas van het fusie- en overnamebedrijf in Nederland: „Ik geloof dat de meesten bij ons de uitkomst wel een mooie stap vooruit vinden. Er is in Nederland nauwelijks overlap, dus ik verwacht geen banenverlies.” Zijn divisie van ruim honderd medewerkers zal vermoedelijk de tak van Barclays Capital in Amsterdam zien binnenkomen. Van Nouhuys verwacht geen noemenswaardige integratieproblemen. „Dat zijn maar vijf man. En de baas ervan, Paul Bijleveld, ken ik persoonlijk.”