EU: deelname staat in Havenbedrijf mag

De Nederlandse staat mag van Brussel deelnemen in het Havenbedrijf Rotterdam. Hiermee is een belangrijk obstakel weggenomen voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte, een project waarmee 3 miljard euro is gemoeid.

De overheid stelt zich garant voor de financiering van een zeewering op de nieuwe Maasvlakte voor 600 miljoen euro. Directeur Hans Smits van het Havenbedrijf is daardoor optimistisch dat nu snel met de aanleg kan worden begonnen.

Rotterdam heeft de Tweede Maasvlakte, die op zijn vroegst in 2013 operationeel wordt, hard nodig omdat het tegen de grenzen van zijn groei oploopt. De omzet die vorig jaar met het innen van havengelden en het verhuur van haventerreinen werd behaald bedraagt 455 miljoen euro. De winst kwam uit op 92 miljoen euro. Het Havenbedrijf keert 72 miljoen euro dividend uit aan de gemeente Rotterdam, vorig jaar nog de enige aandeelhouder.

De winst van het Havenbedrijf heeft onder druk gestaan door stakingsacties van de slepers van Smit, stiptheidsacties bij de Douane en de aanvaring van een schip met een olieterminal, waardoor tachtig meter aan steigers en olieleidingen zijn weggeslagen en Rotterdam de overslag van 0,6 miljoen ton ruwe olie is misgelopen.

Directeur Smits is optimistisch over de ontwikkelingen voor 2007. In het eerste kwartaal van dit jaar is de overslag in de Rotterdamse haven met 5,7 procent gestegen naar 98 miljoen ton. Mede op grond van hiervan verwacht Smits zowel een hogere goederenoverslag als een hoger nettoresultaat.