Erehaag op luchthaven voor gedode militair (21)

WFA61: LICHAAM MILITAIR TERUG IN NEDERLAND:EINDHOVEN;24APR2007- Het lichaam van de in Afghanistan gesneuvelde militair Cor Strik is terug in Nederland. Op vliegveld Eindhoven is de kist overgedragen aan de familie. De korporaal wordt vrijdag begraven in Amersfoort. WFA/sd/str. Hennie Keeris WFA WFA

Het stoffelijk overschot van de vrijdag in Afghanistan gesneuvelde militair Cor Strik uit Amersfoort is gisteravond met een C-130 Hercules op de vliegbasis in Eindhoven aangekomen. Na een korte ceremonie is het lichaam overgedragen aan zijn nabestaanden.

Acht militairen van Striks eenheid in Kandahar hebben het stoffelijk overschot vanuit Afghanistan begeleid. Zij vormden op de grond een erehaag samen met militairen uit de compagnie en het bataljon van Strik uit Schaarsbergen.

Daarbij waren ook de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, Commandant van de Landstrijdkrachten Peter van Uhm en Mark van Uhm, commandant van de 11 Luchtmobiele Brigade, aanwezig. De 21-jarige korporaal diende in de 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Hij maakte sinds bijna drie maanden deel uit van de Tijgercompagnie, een reserve-eenheid in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand die de operatie Achilles ondersteunde. Bij een voetpatrouille stapte Strik op een door de Taliban gemaakt explosief. Hij was op slag dood.

Maandag werd voor hem ook een militaire afscheidsceremonie gehouden op de internationaleISAF-basis in Kandahar, waar Strik was gelegerd. Hij is de eerste Nederlandse militair in Afghanistan die door oorlogshandelingen is gedood. (ANP)