Eigenzinnige jazzpianist Andrew Hill (75) is overleden

ROTTERDAM. Jazzpianist Andrew Hill is vrijdag in New Jersey op 75-jarige leeftijd overleden. Hij leed al een aantal jaren aan longkanker. Na een periode van ziekte was met een nieuw platencontract, een nieuw jazzkwintet en de buitengewoon indrukwekkende cd Time Lines een veelbelovende periode in zijn leven aangebroken. Hoewel Hill een goede reputatie had onder musici was hij niet zo bekend bij het grote publiek. In de jaren zestig en zeventig bewandelde hij met zijn grillige structuren en avontuurlijke uitwaaieringen een wonderlijk eigenzinnig pad. Legendarische albums zijn Point of Departure, Black Fire en Judgment voor het jazzlabel Blue Note, met daarop veelal elastische ritmes en spontane vondsten in harmonisch complexe stukken. Hill kon zijn band met minimale aanwijzingen op avontuur sturen. Ook de laatste jaren, tijdens zijn ziekte, bleef hij zich onverminderd geven voor de muziek. Zijn cd Time Lines, die in 2006 door het Amerikaanse jazztijdschrift Down Beat werd uitgeroepen tot album van het jaar, tekende een comeback van formaat. De cd kreeg in Nederland een Edison.