Eerst de show van Kaká, dan van Rooney

Kaká en Rooney scoren ieder twee keer in de halve finale van de Champions League.

Van der Sar en Seedorf wonnen samen ooit de Champions League met Ajax.

Een finale van de Champions League tussen twee Engelse voetbalploegen is allesbehalve zeker na de kleine overwinning van Manchester United op AC Milan. De koploper in de Premier League won gisteravond op eigen veld met 3-2. De andere wedstrijd in de halve finales van de Champions League gaat vanavond tussen Chelsea en Liverpool.

De twee Nederlanders die gisteren op Old Trafford aan de aftrap verschenen wonnen de Champions League in 1995 samen als spelers van Ajax. Voor doelman Edwin van der Sar van Manchester United bleef het bij die ene Europa Cup. Clarence Seedorf wist de Champions League nog tweemaal te winnen, met Real Madrid (1998) en met zijn huidige club AC Milan (2003). De middenvelder was de eerste voetballer die de bokaal voor drie verschillende clubs omhoog mocht houden.

Manchester United won de belangrijkste Europese clubcompetitie twee keer, voor het laatst in 1999. Van die ploeg stonden alleen Ryan Giggs en Paul Scholes gisteren in het basiselftal. Manager Alex Ferguson heeft zijn selectie de afgelopen jaren flink verjongd. En zo kon het dat aanvallers Wayne Rooney (21) en Cristiano Ronaldo (22) gisteren tegenover een geroutineerde verdediging van AC Milan stonden, met de 38-jarige Paolo Maldini als meest ervaren kracht.

Met name in de grootse vorm verkerende Ronaldo leek niet erg onder de indruk van de strakke wijze van Italiaans verdedigen. De Portugees international bracht Manchester United al na vijf minuten op voorsprong. Ronaldo kopte de bal uit een corner recht op doelman Dida af. De van de lijn gekomen Braziliaan leek echter op het laatste moment te twijfelen en zag de inzet van de Portugese spits via zijn handen in het doel verdwijnen.

Hoewel een verdubbeling van de marge er in het eerste kwartier zeker in zat, via mogelijkheden voor Ronaldo en Michael Carrick, kwam AC Milan na ruim twintig minuten op gelijke hoogte. Seedorf bediende de Braziliaan Kaká die de bal met effect in het doel schoot, buiten bereik van Van der Sar. Het was de achtste treffer van de sierlijke middenvelder in deze editie van de Champions League.

AC Milan maakte van de treffer gebruik de snelle aanvalsopbouw van Manchester United te verstoren. Toch bleef Ronaldo aan de rechterkant voor spektakel zorgen met zijn plotselinge versnellingen en soms niet te volgen passeerbewegingen.

Maar het was zijn jonge evenknie aan de kant van AC Milan die scoorde. Kaká (25) maakte dankbaar gebruik van de onwennigheid in de door blessures uitgedunde verdediging van Manchester United. De Braziliaan passeerde Van der Sar voor de tweede keer met een beheerst schot, na handig een botsing van Gabriel Heinze en Patrice Evra te hebben ontweken.

Minuten na rust bleek echter ook de verdediging van de ploeg van trainer Carlo Ancelotti kwetsbaar. Carrick, afgelopen zomer overgekomen van Tottenham Hotspur, was onbewaakt toen hij uit een corner plotseling de bal voor zijn voeten kreeg. De talentvolle Engelsman mikte van enkele meters naast het doel. Voor AC Milan leek de situatie niet veel beter te worden toen na ruim vijftig minuten Gennaro Gattuso geblesseerd uitviel. De Italiaan vervult tussen de publieksvoetballers de rol van stofzuiger op het middenveld.

Nadat Kaká via snelle uitvallen van AC Milan twee onzuivere schoten had gelost, met opnieuw voorbereidend werk van Seedorf, kwam Manchester United op gelijke hoogte. Rooney, tot dan niet echt in het stuk voorgekomen, reageerde het snelst op een bal die achter de verdediging van AC Milan belandde en rondde via de uitgekomen Dida doeltreffend af.

Manchester United bleek, geïnspireerd door een uitverkocht Old Trafford, in staat tot hernieuwd aandringen op de speelhelft van de gasten. De omsingeling van het compact spelende AC Milan resulteerde in doelpogingen van grote afstand door Darren Fletcher, Giggs, Rooney en Ronaldo. Aan de andere kant kreeg Heinze eindelijk vat op de onvoorspelbare Kaká.

Wayne Rooney bezorgde Manchester United op aangeven van Giggs in blessuretijd een goede kans op het bereiken van de finale van de Champions League, bij de return in San Siro. Door het winnende doelpunt van de Engelse international, dat de door AC Milan gewenste uitdoelpunten draaglijker maakte, sidderde stadion Old Trafford merkbaar.