Droomscenario voor beleggers

ABN Amro staat na het hogere bod van het bankentrio onder Schotse leiding op achterstand. De aandeelhouders worden bediend, maar dit is niet wat topman Groenink wilde. Dit is de onttakeling.

Nu ontrolt zich het droomscenario van speculanten en beleggers die deze week hoopten dat iemand het maandag overeengekomen bod van Barclays op ABN Amro van 67 miljard euro zou overtreffen. Een hoger bod. Liefst op woensdagochtend. Zodat de verwachte koersstijging van de ABN Amro-aandelen de top van de bank morgenmiddag op haar reguliere aandeelhoudersvergadering voor een voldongen feit zou stellen: Barclays vergeten en akkoord gaan met het nieuwe bod.

Vanochtend kwam dat tegenbod: 39 euro per aandeel ABN Amro, 12,5 procent meer dan de waarde van het bod van Barclays vanochtend. De bieder is Royal Bank of Scotland (RBS), namens een consortium met Fortis en de Spaanse bank Santander. Maandag brandmerkte ABN Amro bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zo’n scenario nog als een poging tot onttakeling (deconstruction) van ABN Amro. Vanochtend pleitte voorzitter Sacha Scholten van de centrale ondernemingsraad in een opinieartikel in Het Financieele Dagblad nog voor Barclays. „Daarmee komt de aandeelhouder royaal aan zijn trekken.” Nu is dit bod de nieuwe werkelijkheid.

Wat Royal Bank of Scotland doet is niet eerder geprobeerd met zo’n grote internationale bank als ABN Amro. En ook niet met zoveel geld. Vragen te over, maar antwoorden zijn schaars. RBS zegt dat de uitvoering van haar plan minder risico’s omvat dan een overname door Barclays. Dat lijkt grootspraak. En: na het verlies van bijna 24.000 banen bij de combinatie ABN Amro-Barclays hier geen woord over ontslagen.

De Schotten doorkruisen met hun bod de verwachtingen van ABN Amro zelf, die wel rekening hield met een tegenbod. Maar ABN Amro verwachtte dat een tegenbod zou luiden in aandelen, zo blijkt uit documenten die gisteravond bij de Amerikaanse beurscommissie SEC zijn gedeponeerd.

Maar dit bod, formeel een indicatief bod, is voor 70 procent in contanten. En het mooie van geld is: het houdt op korte termijn zijn waarde, terwijl het bod van Barclays, dat volledig in Barclays-aandelen is gedaan, van uur tot uur, ja, van minuut tot minuut in waarde verandert. Vanaf maandag zakte de koers van Barclays weg, en werd het bod steeds minder waard.

Kan Barclays hoger bieden dan dit tegenbod? Financiële analisten zeiden eerder vrijwel unaniem dat 35 euro wel de limiet was. Anders zou Barclays de investering niet kunnen terugverdienen. De koers van Barclays liep vanochtend weer op, een signaal dat beleggers denken dat de bank niet hoger biedt.

Het voordeel ligt nu bij het consortium. In haar aankondiging van het bod doet Royal Bank of Scotland alle pogingen om de eerdere scepsis van toezichthoudende De Nederlandsche Bank weg te nemen. De Nederlandsche Bank adviseert minister van Financiën Wouter Bos over de benodigde toestemming voor een overname van ABN Amro, waarna Bos en het kabinet een beslissing moeten nemen.

Tekenend in de argumentatie van RBS is het woordgebruik: de bank zal na een geslaagd bod een „ordelijke reorganisatie” leiden van ABN Amro. Dat betekent: De Nederlandsche Bank hoeft niet bang te zijn dat zij met drie banken afspraken moet maken, zij praat één op één met een van de grootste Europese banken.

En de uitleg van minister Bos aan zijn collega-ministers van Financiën vorige week in Berlijn over de publieke waarschuwing van DNB-president Nout Wellink wordt handig teruggekaatst. Wellink pleitte niet voor protectionisme, maar alleen voor een ordelijk overnameproces, legde Bos uit. Het consortium neemt dat over.

Daarmee is De Nederlandsche Bank weer aan zet: die moet maar uitleggen dat Royal Bank of Scotland niet geschikt is. En dat is niet eenvoudig: niet alleen zijn de Schotten een internationale respectabele bank, die onder toezicht staat van een ervaren Britse toezichthouder, zij hebben bovendien jaren eerder een grote betwiste overname (van de Britse concurrent NatWest) tot een goed einde gebracht. Vanuit bancair toezicht bekeken dan.