‘De frisheid is nu van het schaken af’

Naam: Erik van den DoelLeeftijd: 27 jaarWas: SchaakgrootmeesterZoekt werk sinds: twee maandenZoekt: ‘Een baan die met aandelen te maken heeft’

Hoe ziet jouw arbeidsverleden eruit?

„Ik ben na mijn vwo professioneel gaan schaken. Ik heb nog wel twee maanden een studie rechten geprobeerd, maar het was niet te combineren. Er zijn twintig grootmeesters in Nederland, van wie ik er een ben. Voor die titel moet je een bepaald aantal punten halen. Met toernooien, prijzen en clubcompetities verdien ik nu mijn geld. Maar voor mij is de frisheid van het schaken eraf. Ik heb eigenlijk nooit echt vooruitgedacht toen ik als prof begon.

„Wat me ook stoort is dat je als topsporter geen zekerheid hebt. Je weet nooit of je over een jaar nog steeds kunt rondkomen van de sport. Het lijkt me wel eens fijn om een vast salaris te hebben. Een heldere baan, liefst van negen tot vijf. Het is mij de laatste tijd duidelijk geworden dat ik niet profschaker wil blijven tot mijn 65ste. Ik zou liever iets op de beurs doen.”

Waarom de beurs?

„Ik heb daar privé wel ervaring mee, want ik volg de beurzen goed. Een jaar of acht geleden begon ik met het beleggen van mijn eigen vermogen. Ik haal er genoeg rendement uit, dus ik denk dat ik er wel goed in ben. Ik hoef ook weer niet de beursvloer op, een baan als vermogensbeheerder of fondsbeheerder bij een bank lijkt me mooi. Dan stel je fondsen samen en daar heb ik volgens mij wel zicht op. De beurs is een mooi spel: de overnames, de jaarcijfers, ik vind dat spannend.”

Zijn schakers goed op de beurs?

„Ja, ik denk wel dat schakers er de juiste kwaliteiten voor hebben. Ze gaan methodisch te werk, dat moet je op de beurs ook doen. Ik hoorde dat een Engelse bank zelfs in een vacature specifiek om schakers vroeg. Een schaker heeft veel geduld en analytisch vermogen en kan goed plannen en rekenen.”

Maar je hebt geen opleiding of ervaring. Dat is nogal een risico voor een werkgever.

„Dat klopt. Ik kan niet aantonen dat ik dit kan, maar ik hoop dat een bank mij een kans wil geven. Dat ik geen ervaring heb, kan ik niet veranderen. Ik vind het prima om een paar maanden op proef te werken. En ik zou de baan heel graag combineren met een interne opleiding.

„Als ik nou over een jaar nog steeds niets heb, dan overweeg ik een opleiding te gaan volgen. Het schaken moet echt weer een hobby worden.”

Leendert van der Valk

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl