Daslook

Roerei met daslookVoor 4 personen5 grote biologische eierenzeezout en versgemalen peper30 g boter50 g geraspte kaas, bijvoorbeeld belegen geitenkaas, of een andere smakelijke belegen kaas4 tot 5 blaadjes verse daslook, in sliertjes gesneden4 eetlepels slagroom

DaslookpestoVoor circa 2,5 deciliter40 g daslookblaadjes40 g pijnboompittencirca 1,25 deciliter extra vergine olijfolie50 g versgeraspte Parmezaanse kaaszout en peper

In juni vorig jaar schreef ik al eens over daslook, Allium ursinum, ook bekend als beerlook, berelook, borslook, hondsknoflook, wilde knoflook en woutknooplock. Daslook komt uit de uienfamilie en is een beschermde plant. Neem de bollen dus niet uit de wilde natuur, maar koop ze bij een kweker. Ik adviseer om de bolletjes of planten in een pot en niet in de volle grond te planten, omdat ze vreselijk woekeren. Nu is het een ideale tijd om de mooie blaadjes (die op die van het lelietje-der-dalen lijken) te gebruiken. Als u de blaadjes blijft plukken en de bloemknoppen niet in bloei laat komen, kunt u daslook tot ongeveer midden juni gebruiken voor aardappelpuree, soepen, salades en nog veel meer gerechten.

Een paar lekkere en eenvoudige manieren om daslook te gebruiken.

Voor de roerei met daslook: Breek de eieren in een kom en klop er wat zeezout en versgemalen peper door. Verhit de boter in een kleine, zware pan op matig vuur en giet er de los geklopte eieren in. Laat onder regelmatig roeren heel zachtjes bakken tot ze beginnen te stollen. Schep er de kaas en daslook door en blijf nog even roeren. Roer er de slagroom door en laat al roerend nog even garen. Het roerei moet mooi romig en zacht zijn. Serveer met toast.

Voor de daslookpesto: Doe de daslookblaadjes en pijnboompitten in een kleine keukenmachine of blender. Draai tot een grove puree. Giet er geleidelijk de olijfolie bij en draai tot de gewenste dikte. Voeg de kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Schep over in een schoon potje, giet er een laagje olijfolie over en bewaar in de koelkast. Heerlijk met alles!

Kim Maclean

Morgen: andere pompoensoep

    • Kim Maclean