Comedy Central, Bergeijk en Humor TV

1Hoewel de laatste jaren volop geklaagd wordt dat Nederlanders te dik zijn en te weinig sporten, hoeven gezondheidsdeskundigen zich geen zorgen te maken over de lachspieren van Nederlanders. Wie op zaterdagavond de televisie aanzet, kan achtereenvolgens lachen om Koppensnellers, Mooi! Weer De Leeuw, Raymond is Laat en De Lama’s. Wie deze humormarathon nog niet voldoende vindt, kan vanaf 30 april kijken naar een nieuwe komediezender. Op die dag wordt clipzender The Box namelijk omgevormd tot Comedy Central, een kanaal dat zich met humor richt op de mannelijke kijker van 20 tot 34 jaar. De zender kiest niet voor eindeloze herhalingen van Nederlandse komedieseries. In plaats daarvan komt Comedy Central met succesvolle Amerikaanse en Britse komedieseries. Zoals nieuwe afleveringen van tekenfilmserie South Park, de ziekenhuishumor van Scrubs en de Amerikaanse versie van The Office. Daarnaast valt op de nieuwe zender te kijken naar Jon Stewarts The Daily Show. Ander opvallend programma: Badly Dubbed Porn, waarin Nederlanders teksten maken bij oude pornofilmpjes.

Vanaf maandag, elke avond vanaf 20.00u.Web: comedycentral.com

2De VPRO had dit jaar minder succes met humor op televisie. Zo werd de absurdistische quiz De Spek & Bonen Show begin maart van de buis gehaald vanwege tegenvallende kijkcijfers. Het is te hopen voor de VPRO dat kijkers wél kunnen lachen om Radio Bergeijk, toewijding in beeld. Deze achtdelige serie moet het succes van het radioprogramma Radio Bergeijk, een parodie van de Brabantse streekradio, naar de televisie brengen. In het programma gaat een filmploeg op bezoek bij het fictieve radiostation van presentatoren Peer van Eersel en Toon Spoorenberg. Waarschijnlijk zullen de gekke jingles en vreemde items ook in de tv-variant niet ontbreken.

Maandag, Ned. 3, 22.55u.Web: radiobergeijk.tv

3Wie dan nog niet genoeg gelachen heeft, kan het beste afstemmen op Humor TV, het digitale themakanaal van de VARA met cabarat, amusement en satire. Sinds 15 november 2006 zendt dit kanaal voornamelijk herhalingen van Nederlandse series en programma’s uit als Kinderen geen Bezwaar en Shouf Shouf. Verder wordt de afterparty van Mooi! Weer De Leeuw wekelijks live op de zender uitgezonden. Kijkers kunnen sinds 1 april ook op de zender terecht voor Britse komedieseries als Absolutely Fabulous (zaterdag, 21.05u.), Little Britain (zondag, 20.30u.) en Fawlty Towers, (vanaf begin mei). Overigens valt het aan te raden om met het mooie weer niet alleen lachspieren te trainen.

Humor TV, via digitale paketten van kabelaanbeiders en op het web:www.humortv.nl

David Haakman