Brussel akkoord met steun voor innovatie in scheepsbouw

Rotterdam. Nederlandse scheepswerven kunnen de komende drie jaar subsidie ontvangen voor innovaties bij de bouw van zeeschepen. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) stelt hiervoor jaarlijks 19,5 miljoen euro beschikbaar, zo maakte ze gisteren bekend. De Nederlandse hulp is nodig omdat ook andere Europese landen hun scheepsbouw steunen, zegt Ruud Schouten, directeur van de Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSI). De Europese Commissie verbiedt de meeste vormen van staatssteun. Brussel staat wel steun toe als die gericht is op innovatie of op het afdekken van de grote financiële risico`s die werven lopen bij het voorfinancieren van de bouw van schepen. Volgens de nieuwe regeling kan een werf tot 20 procent subsidie krijgen voor ”het innovatieve deel van het zeeschip”. Wat kosten van innovatie zijn ”is best nog wel eens lastig te bepalen”, zegt Schouten. Daarom wordt een adviescommissie van vijf personen opgericht die het ministerie van Economische Zaken gaat adviseren. Zowel het aantal orders als de winst van Nederlandse scheepsbouwers is vorig jaar sterk toegenomen.