Bloedbad in Ethiopië

Ethiopische rebellen hebben gisteren in de Ethiopische deelstaat Somali 74 medewerkers van een Chinese oliemaatschappij doodgeschoten. Negen slachtoffers zijn Chinezen, de overigen Ethiopiërs. Ook zijn zeven Chinezen en „vele” Ethiopiërs ontvoerd, zegt de regering in Addis Abeba.

Buitenlandse oliebedrijven in de Nigeriaanse oliedelta hebben vaak te maken met aanvallen van rebellen en bandieten, maar dit is de eerste grote aanval op een buitenlands bedrijf in de Hoorn van Afrika.

De aanval had plaats in het stadje Abole, in de oostelijke deelstaat Somali en is opgeëist door de rebellengroep Ogaden National Liberation Front (ONLF). Premier Meles Zenawi sprak van „een bloedbad”. Zo’n 200 rebellen zijn volgens de regering voor zonsopgang het terrein van het Zhongyuan Petroleum Exploration Bureau binnengedrongen en hebben daar de werknemers in hun slaap vermoord. De beweging zegt „de olie-installaties volledig vernietigd te hebben” en de militairen in het gebied te hebben „weggevaagd”. Het leger heeft een klopjacht ingesteld.

Het ONLF vecht voor losmaking van Somali (ook bekend als Ogaden, naar de Ogaden-hoogvlakte) van Ethiopië en inlijving bij Somalië, waar de streek tot 1977 deel van uitmaakte. Volgens Addis Abeba wordt de beweging daarbij gesteund door buurland Eritrea, waarmee Ethiopië tussen 1998 en 2000 oorlog voerde. De landen leven nog altijd op gespannen voet met elkaar. Ethiopische troepen hebben in de afgelopen maanden de moslimfundamentalistische Unie van Islamitische Rechtbanken uit Somalië verdreven. De Unie zou gesteund worden door Eritrea en onder andere de Ogaden-beweging. De Ogaden, waar vier miljoen etnische Somali’s wonen, is even groot als Groot-Brittannië.

De acties van het ONLF blijven doorgaans beperkt tot kleine aanvallen op militairen en politie. Het front zei gisteren „al verschillende keren gewaarschuwd te hebben dat wij niet zullen toestaan dat de bodemschatten van onze mensen worden uitgebuit door het regime of bedrijven”. 

Ethiopië is geen olie-exporterend land, maar laat het Chinese bedrijf Zhongyuan en het Maleisische Petronas verkenningen uitvoeren. Vorig jaar bedreigde het ONLF een Indiaas staatsbedrijf dat plannen voor gaswinning had. (AP, Reuters)