Biedingsstrijd ontbrandt om ABN Amro

Een consortium van drie Europese banken heeft een tegenbod ter waarde van 72 miljard euro op ABN Amro aangekondigd. Dat is 12,5 procent hoger dan het bod van de Britse bank Barclays vanochtend waard was.

Met het nieuwe bod is de strijd om overname van ABN Amro echt ontbrand. Het bod van Royal Bank of Scotland, de Spaanse Banco Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis, vanochtend aangekondigd, is het hoogste dat ooit is gedaan op een Nederlands bedrijf.

Bronnen rond ABN Amro laten weten dat de bank nog niet formeel is benaderd door het consortium. De bank heeft het tegenbod uit een persbericht vernomen. De partijen verwachten elkaar spoedig over het bod te spreken.

Maandag maakte ABN Amro bekend een bod van het Britse Barclays te ondersteunen. De waarde ervan bedroeg aanvankelijk 67 miljard euro, maar het is door een koersdaling van Barclays nu 64 miljard waard. Het Barclays-bod bestaat vooral uit aandelen.

Royal Bank of Scotland heeft de leiding van het consortium en wil het bod voor 70 procent contant uitbetalen, de rest in aandelen.

Via de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ABN Amro laten weten een voorkeur voor Barclays te hebben maar „elk serieus bod” in overweging te nemen, zolang het „waarde creëert voor de bank en haar aandeelhouders”.

Het consortium wil alleen bieden op ABN Amro als geheel, inclusief de Amerikaanse bank LaSalle. In de opzet van Barclays verkoopt ABN Amro die dochter juist vóór de overname. Er is al een koopovereenkomst met Bank of America. De beleggersvereniging VEB dreigt met de rechter als ABN Amro de verkoop van LaSalle niet aan de aandeelhouders voorlegt.

De Nederlandsche Bank wees vorige week op de risico’s van een overname van ABN Amro door „een consortium”. Opsplitsing van ABN is dan een reële optie.

Het aandeel ABN Amro noteerde rond het middaguur bijna 5 procent hoger op 36,68 euro.

Achterkamertjes: pagina 7

Droomscenario: pagina 15