Bewonersbezoek

De viering van 150 jaar Diergaarde Blijdorp is gisteren begonnen met een bezoek van koningin Beatrix. Foto WFA/Mirjam van der Hoek WFA52:KONINGIN OPENT TENTOONSTELLING 150 JAAR BLIJDORP:ROTTERDAM24APR2007- Koningin Beatrix bezocht dinsdagmiddag diergaarde Blijdorp, in verband met het 150 jarig bestaan. WFA/sd/str. Mirjam van der Hoek WFA WFA

De viering van 150 jaar Diergaarde Blijdorp is gisteren begonnen met een bezoek van koningin Beatrix. Buiten het officiële gedeelte had de koningin tijd om de bewoners van de dierentuin te bezoeken, zoals de gorilla’s. Blijdorp heeft een grote gorillagroep. In de loop der jaren werden er tientallen jongen geboren – in januari beviel Tamani nog van dochter Thirza.

De geschiedenis van Blijdorp gaat verder terug, tot medio negentiende eeuw toen twee spoorwegbeambten dieren gingen houden in een spoortuintje. Het parkje ging in 1857 open onder de naam De Rotterdamsche Diergaarde en groeide met de jaren.

Door staduitbreiding moest Blijdorp eind jaren dertig van de negentiende eeuw uitwijken naar de huidige locatie in Noord. De naoorlogse stagnatie is sinds 1988 gekeerd met een groot vernieuwingsprogramma. Het grootste nieuwbouwproject Oceanium (met onder meer een groot aquarium) opende in 2001. De werelddelen Afrika en Azië (waar onder andere olifanten en kamelen staan) zijn nog in ontwikkeling.

Bij de oude ingang onthulde koningin Beatrix gisteren een jubileumkunstwerk van Marcelle van Bemmel, dochter van een van de vroegere directeuren van Blijdorp. Het kunstwerk bestaat uit een zitgelegenheid rond een plataan. Aansluitend bezocht de koningin de ‘nostalgische expositie’ Tijdreis die vanaf vandaag open is voor het publiek.